Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правосъдният министър: "Магнитски" не се прилага пряко в България, само присъда доказва вина

21 октомври 2024, 14:36 часа • 1179 прочитания

„Глобалният закон „Магнитски“ би могъл да бъде причина за адекватни, бързи и своевременни действия на националните власти, които да проверят, обосноват и наложат при спазване процесуалните закони съответните мерки, така че последните да бъдат годен обект на съдебен контрол“ – т.е. при наличието на национален закон, какъвто в случая не е налице.

С това позоваване на две решения на Върховния административен съд от 2022 г. служебният правосъден министър Мария Павлова отговаря на двама депутати има ли законов механизъм у нас за защита на лица, включени в списъка със санкционирани на Службата за контрол на чуждестранни активи (OFAC) към финансовото министерство на САЩ по закона „Магнитски“. „Поради тази причина съдът приема, че законът „Магнитски“ няма пряко приложение на територията на Република България, като същият няма и не би могъл да притежава качеството на източник на правото, респективно да послужи за правно основание при приемане на мерки като оспорваните“, допълва Павлова.

Още: Защитата на Пеевски по делото "Магнитски" в САЩ: Де факто признава вина или не?

На 12 септември народните представители от БСП Георги Свиленски и Христо Проданов са я попитали още дали има правна норма за директна съдебна защита на тези лица в България или Европейския съюз. В писмения си отговор на 17 октомври правосъдният министър уточнява, че върховните съдии обръщат внимание как „защитата срещу последиците от екстериториалното действие на законодателство на трета страна и действията, приети въз основа на това законодателство, е било предмет на конкретни законодателни действия от страна на ЕС“. Дава се пример с Делегиран регламент (ЕС) 2018/1100 на Европейската комисия от 6 юни 2018 г. – той изменя приложението към Регламент (ЕО) №2271/96 на Съвета на ЕС относно защитата срещу последиците от извънтериториалното прилагане на законодателство, прието от трета страна, и действията, предприети на основание това законодателство или произтичащи от него.

Кои са санкционираните по "Магнитски" у нас?

През февруари 2023 г. финансовото министерство на САЩ санкционира за корупция по „Магнитски“ бившия финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, бившия министър на енергетиката Румен Овчаров, бивши членове на борда на АЕЦ "Козлодуй" – Александър Николов и Иван Генов, както и председателя на движение "Русофили" Николай Малинов.

Още: САЩ с нови санкции по "Магнитски", Владислав Горанов и Румен Овчаров са сред имената

През юни 2021 г. Щатите санкционираха по „Магнитски“ бизнесмена Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков - бивш заместник-директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО), който бе назначен за заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Санкционирани бяха и дружествата, притежавани или контролирани от тези лица.

Още: САЩ обявиха санкции срещу Делян Пеевски и Васил Божков

Колаж: Actualno.com

Две министерства вече дадоха отговори на серия въпроси на Проданов и Свиленски относно закона "Магнитски" и прилагането му в България - например: прилагат ли се на територията на България или която и да е друга държава членка на Европейския съюз, или не се прилагат санкциите по Глобалния закон "Магнитски"?; какви са отношенията на санкционираните с банките, имат ли открити сметки и какво могат да правят с тях? 

Конкретика обаче не дойде нито от финансовия министър Людмила Петкова, нито от правосъдния - Мария Павлова. Двете препращаха по компетенция въпросите към с БНБ, Комисията за финансов надзор, ДАНС, Конституционния съд и Съда на ЕС - припомнете си: Министерство след министерство "не знае" спазват ли се санкциите по "Магнитски" у нас.

Нарушена ли е презумпцията за невиновност?

Депутатите от БСП питат правосъдния министър дали включването на лица в списъка със санкционирани на OFAC без съдебен контрол към момента, в който са включвани, нарушава презумпцията за невиновност съгласно Конституцията на България и чл. 6 от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи.

Презумпцията за невиновност е конституционно установена в чл. 31, ал. 3 от основния закон и е регламентирана също така в чл. 16 от Наказателно-процесуалния кодекс, според който обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда. Същият принцип е залегнал и в чл. 6, т. 2 от Конвенцията – всяко лице, обвинено в криминално престъпление, се счита за невинно до доказване на вината му в съответствие със закона.

Още: Борисов дал Пеевски на „Магнитски“, твърди Асен Василев (ВИДЕО)

„Презумпцията може да бъде опровергана единствено с влизането в сила на постановена спрямо конкретното лице осъдителна присъда. От този момент лицето може да търпи неблагоприятните последици в своята правна сфера, които законите свързват с осъждането“, гласи отговорът на Мария Павлова. „Презумпцията за невиновност изисква от всички държавни органи да третират обвиняемия като невиновен, докато вината му не бъде доказана по категоричен и несъмнен начин с влязла в сила присъда. Действието на презумпцията се разпростира не само върху конкретното наказателно производство, но и спрямо всички други неприключили наказателни дела, водени срещу това лице. Неприключилите наказателни производства не могат да бъдат отчитани като отегчаващо личността на дееца обстоятелство, тъй като това накърнява презумпцията за невиновност“.

Към министъра е постъпил и въпрос какви мерки предприема България срещу списъци на OFAC, които са административно-политически актове на трети страни на ЕС и без изграден механизъм в Европейския съюз, респективно в България, за включването на тези лица в такива списъци. Павлова пише, че отговорът се съдържа в мотивите на цитираните по-горе съдебни решения на ВАС.

Още: Пеевски, КТБ и "Магнитски": Спомен за писмо от ДАНС и поредна каша

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес