Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правната комисия окончателно блокира мажоритарния вот

13 януари 2017, 14:47 часа • 3000 прочитания

Със 7 гласа "за" и 9 "против" депутатите от правната комисия в Народното събрание отказаха да приемат дневния ред за днешното заседание. Причината - и двете предложени от ГЕРБ точки бяха за разглеждане на промени в Изборния кодекс, касаещи въвеждане на мажоритарния вот*.

Аргументът, с който мнозинството бламира заседанието, беше, че то не е свикано 24 часа преди неговото започване по програма, както е записано в правилника на Народното събрание.

Председателят на комисията Данаил Кирилов от своя страна отговори, че това не е вярно и ги е уведомил достатъчно навреме.

„Саботирате заседанието. Ако искате да си тръгнете мълчаливо с едно вдигане на ръка, това не е достойно поведение. Ще уроните престижа и на правната комисия, и на парламент”, категоричен беше Кирилов.

„Това, което правите, е недопустима демонстрация срещу демокрацията. Твърде елементарна хватка”, каза и сценаристът Филип Станев, който е част от инициативния комитет за референдума. Неговото изявление накара представителите на БСП и ДПС да напуснат заседанието.

Според червените внесените от ГЕРБ поправки били популизъм за изборите, в който нямало да участват.

Според Явор Нотев от "Атака" заседанието е било недостоен панаир за българския парламент. "Мажоритарната система не е справедлива. При нея голяма част от избирателите остават непредставени", допълни депутатът.

След несъстоялото се заседание Данаил Кирилов коментира, че трябва да се обмисли какъв ще е следващият ход на ГЕРБ. Не е ясно дали ще се направи опит за свикване на ново заседание на комисията. "Ще се помисли дали не може проектите да влязат в зала без доклад от комисията. Първото ми виждане е, че това е невъзможно", подчерта Кирилов.

По думите му от партията на Бойко Борисов ще проучат парламентарната практика в години назад. Според него в правилника на парламента има защита срещу поведение като днешното, но за да се влязат в зала "от задния вход" проектите трябвало да минат два месеца, а както е ясно сегашното Народно събрания няма такова време, което най-вероятно означава, че до разглеждане на законопроектите няма да се стигне.

Единият от законопроектите, който трябваше да се разгледа, е внесен от независимият Георги Кадиев. Негов автор обаче е омбудсманът Мая Манолова, която помогна на екипа на "Шоуто на Слави" да напише законопроект, отразяващ резултатите от референдума.

* Мажоритарната система, предложена в законопроекта на ГЕРБ, предвижда да се гласува в 240 едномандатни избирателни района в два тура. На евентуалния втори тур се явяват двамата кандидати с най-голяма подкрепа и за депутат се избира този, който е спечелил по-голям брой действителни гласове. Многократно и в различни дискусии беше посочено, че по този начин се ограничава представителността, защото е възможно да спечели кандидат с де факто много малко от действителните гласове - при малки разлики с другите кандидати.

От партията отказват да районират страната на едномандатни райони, защото смятат, че това трябва да се направи от специалисти

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес