Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правят Съвет за отбранителната индустрия

25 август 2017, 14:40 часа

До края на месец септември, правителството ще създаде Съвет за координиране и развитие на дружествата производители и търговци на стратегически изделия и специална продукция. Това се разбира от представения за обществено обсъждане проект за създаването на структурата, предложен от министъра на икономиката Емил Караниколов.

Реклама

Създаването на Съвета е наложително с оглед подобряване на координацията в областта на производството и търговията със стратегически изделия и специална продукция, посочват от ведомството.

“През последните години производството и реализацията на отбранителни продукти бележат рекорден ръст, като достигат годишен оборот от над 1 млрд. евро през 2016 година. Тези цифри показват, че българската отбранителна индустрия притежава необходимия производствен и технологичен потенциал, който я прави конкурентоспособен и желан партньор на международния пазар на отбранителни продукти”. По този начин министърът на икономиката мотивира нуждата от създаването на специален орган, който да позволи ускоряване на процесите, свързани с модернизацията и адаптацията на българската отбранителна индустрия към съвременните изисквания за сигурност и тенденциите в глобалната икономика.

“Тенденциите към засилване на отбранителното и индустриалното сътрудничество и постигането на необходимото ниво на стратегическа автономност на Европейския съюз, както и геополитическите ангажименти на България в светлината на членството й в НАТО, изискват едно по-високо ниво на координация на национално равнище и обединяване на усилията на държавните институции и бизнеса в процеса на планиране и изграждане на модерни способности”, отбелязва още Караниколов, цитиран от БГНЕС.

Най-малко веднъж на три месеца, под ръководството на министъра на икономиката, новият Съвет за отбранителната индустрия ще провежда заседания, на които да обсъжда актуални въпроси, свързани с производството на специална продукция. Съветът ще включва министрите (или техни заместници) на отбраната, на външните работи, на вътрешните работи, на финансите и на труда и социалната политика, председателят или заместник-председател на Държавна агенция „Национална сигурност“, президентите или вицепрезиденти на КНСБ и КТ „Подкрепа“, както и представител на Сдружение „Българска отбранителна индустрия“.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес