Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правителството одобри план със 174 мерки за членството на България в ЕС за тази година

19 януари 2024, 17:33 часа • 933 прочитания

Министерският съвет прие Решение за одобряване на План за действие за 2024 г. с мерките, произтичащи от членството на Република България в Европейския съюз.

Планът за действие за 2024 г. е изготвен на базата на предложенията на работните групи към Съвета по европейските въпроси. В него са включени и неизпълнените мерки от Плана за 2023 година, съобщават от правителствената пресслужба.

В Плана за действие за 2024 г. са включени 174 мерки, свързани с:

Още: Какво свърши кабинетът в последния месец на 2023 година?  

  • изготвянето на нормативни актове, въвеждащи изискванията на директиви на ЕС със срок за транспониране през 2024 г. и до края на м. април 2025 г., както и директиви и рамкови решения, чиито срок за транспониране е изтекъл, но все още не са въведени;
  • осигуряването на прилагането на учредителните договори, регламентите и решенията на ЕС; 
  • изпълнение на поети ангажименти в рамките на Пилотния проект за правото на ЕС или в рамките на процедури за нарушения по чл. 258 от Договора за функционирането на ЕС; 
  • докладване на ЕК и/или задължение за предоставяне на информация съгласно учредителните договори, директивите, регламентите и решенията на ЕС.

Особена загриженост предизвикват мерките, свързани с отстраняване на допуснати от България нарушения на правото на ЕС. В проекта са включени 43 мерки, свързани с поети ангажименти в рамките на 39 процедури за нарушение.

Още: България да даде пари на Украйна, за да влезе в ЕС и ОИСР: Правителството предлага на парламента да одобри

През 2024 г. ще продължи ежемесечното отчитане на Плана за действие в рамките на Съвета по европейските въпроси и на всеки три месеца пред Министерския съвет.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес