Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правителството е легитимно, но загуби доверието ми, казва Плевнелиев

21 декември 2013, 14:00 часа • 27118 прочитания

Никога не съм делил българските граждани на протестиращи и контрапротестиращи – те всичките са протестиращи, каза пред Дарик радио президентът Росен Плевнелиев, който призна, че в класацията на медията за "Човек на годината 2013" е гласувал именно за протестиращия човек.

Плевнелиев изтъкна, че за него е важен гласът на народа. "Това правителство може да е загубило моето доверие, но то е избрано на база на демократични процедури и механизми, а аз съм се заклел в Конституцията и ще отстоявам демократичното развитие и устоите на нашата държава до последно. От тази гледна точка съм честен да кажа, че не се доверявам, но спазвам конституцията, работя и подкрепям всеки смислен проект", категоричен е президентът.

Изборите са момента, в който е важно да се чуе гласът на народа, а не на президента, а политическите изводи, ще ги направят партиите, каза Плевнелиев.

През 2013 година ние видяхме нова гражданска енергия. 2013-та година беше годината на поставените проблеми. Надявам се 2014-та година да е на правилните решения. Държавният глава определи назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС като най-значимия етап на задкулисие.

Ние все още не сме видели устойчива политика в сектор "Енергетика" и това е голям проблем, каза Плевнелиев. Според него пенсионната реформа в България тепърва предстои. Той обаче похвали свършеното от правителството на ГЕРБ.

Държавният глава подчерта, че остава отворен за всяка полезна инициатива на управляващите и посочи, че институциите са в ежедневен контакт и комуникация и подкрепя всеки смислен проект и действие на правителството. "Работя в рамките на своите конституционни правомощия", категоричен бе президентът. На въпрос дали приема евроизборите да бъдат проверката дали да остане кабинетът на власт, Плевнелиев посочи, че всеки избор е проверка и той няма да се ангажира с подобни сметки. "Държавният глава няма да влиза в никакви подобни сметки, защото те не зависят от него и докато аз съм държавен глава, няма да го приема", каза той.

Държавният глава се обърна към българските политици да "заровят томахавките".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес