Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ заплаши с оставка и поиска гаранции от ГЕРБ (ВИДЕО)

23 юни 2023, 15:49 часа • 8014 прочитания

"Продължаваме промяната - Демократична България" ще поиска гаранции от ГЕРБ за устойчивостта на правителството, покани партията на Бойко Борисов на среща и заплаши с оставка на правителството, ако не се приемат условията ѝ. Това стана известно от изказване на Кирил Петков от коалицията след заседание на парламентарната група.

"България има нужда от реформаторско правителство, но това не може стане на цената на превзети регулатори. На българите им трябва спокойствие, но и истинска реформа, а не подмяна", обяви той.

Гаранциите са следните:

  1. общ борд за назначение на регулаторите;
  2. да се спазва вече одобрената обща законодателна програма;
  3. пътна карта за съдебната и конституционна реформа;
  4. реформа в службите;
  5. съгласуван закон за антикорупционната комисия;
  6. преработка на Изборния кодекс;
  7. обща позиция за законността на референдума на "Възраждане".

ПП-ДБ поканиха Бойко Борисов и съпартийците му разговор утре, на който да се подпише документ по изпълнението на гаранциите - механизъм за гарантиране на реформаторската програма, както го определи Петков.

Той очаква документът да бъде подписан от Николай Денков, Мария Габриел и водачите на политическите групи на двете формации. Вероятно под това има предвид парламентарните групи. Ако е така, става въпрос за самия Петков и Атанас Атанасов от ПП-ДБ и Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС. Още: Денков: Напрежението между ПП-ДБ и ГЕРБ е заради смяната на Гешев със Сарафов

По-рано днес парламентарната група на ПП-ДБ заговори за оставка на правителството и напусна пленарната зала в петък, като предупреждение, че случващото се през последните дни е недопустимо за тях. От формацията дори се събраха на заседание извън парламента, за да обсъдят как да действат занапред.

В петък сутринта Петков обвини отново ГЕРБ, че формира скрито мнозинство с ДПС и "Възраждане", като нарушава споразумението за обща законодателна програма, подписано преди избирането на правителство. 

"Едно от най-големите събития в последните две седмици беше подмяната на Гешев със Сарафов. Ние поискахме министърът на правосъдието да бъде изслушан в зала, бяхме блокирани от скритото мнозинство на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". След това същия следобед правната комисия поиска да бъде изслушан министърът на правосъдието за същата тази подмяна между Гешев и Сарафов. Комисията беше блокирана от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Антикорупционният закон, при който имахме уговорка, че двата закона на ГЕРБ и ПП-ДБ ще бъдат вкарани в зала заедно за първо четене. Нашият закон беше отхвърлен със същото това мнозинство. Така не може да продължава". 

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов пък от ПП-ДБ искат да овладеят целия държавен апарат.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес