Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ за акцията на ДАНС: Няма да позволим връщане към епохата на службите "бухалки"

13 юни 2024, 13:42 часа

Категорично се противопоставяме на използването на Държавна агенция „Национална сигурност“ като инструмент за заглушване на позициите на гражданското общество.

Реклама

Това написаха в своя позиция от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България". Третата политическа сила отправи обвинения към ДАНС относно извършената от тях проверка на Обществения съвет за изграждането на Национална детска болница. Според ПП-ДБ това не кореспондира със законовите правомощия на тази институция по защитата на националната сигурност. Още: Адвокат алармира: ДАНС вика на разпит всички от Обществения съвет за Националната детска болница

"Привикването за "обяснения" на хората, които защитават интересите на детското здравеопазването е скандално, и е признак за бърз упадък на принципите на свободата на мнението в правова държава. За съжаление за ДАНС заплаха за националната сигурност се оказват лекарите педиатри, представителите на неправителствени организации и общественици", пишат от коалицията.

По думите им това е поредното доказателство, че ДАНС и другите органи на правоохранителната система спешно се нуждаят от реформа.

Още: Здравният министър няма да разпуска обществения съвет за бъдещата детска болница

"ПП-ДБ настоява председателят на ДАНС да даде обяснения за извършваната проверка и незабавно да преустанови тормоза върху членовете на Обществения съвет. Министър – председателят следва да даде съответните разпореждания и да се извини на хората, с които само преди седмици се срещна и обещаваше подкрепа и съдействие като кризисен ПР за издаването на разрешение за частната болница. ПП-ДБ няма да позволи България да се върне към епохата на службите "бухалки", пишат още в позицията си от коалицията.

Преференции пренаредиха листите на ПП-ДБ, ключови лица отпадат от парламента (СНИМКИ)

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес