Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ взе и веднага върна неизпълнен втория мандат

22 юли 2024, 11:14 часа • 2323 прочитания

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ).

Очаквано - коалицията веднага върна мандата неизпълнен, тъй като не получи подкрепа за предложения пакет от антикорупционни закони. Още: Провалът на втория мандат: ПП-ДБ отвътре с Манол Пейков (ВИДЕО)

"Благодаря, че ни дадохте възможност да проверим дали има мнозинство в това Народно събрание. Отговорът, както очаквахме, е, че това няма да се случи. Няма да променим нашия подход. Очакваме по-силна обществена подкрепа и при следваща възможност отново ще поставим тези теми като център за дискусии. Борбата с корупцията не е самоцел, а основно средство да постигнем успех в тази посока", заяви акад. Николай Денков.

"Процедурата по втория мандат считам за изпълнена", заяви в отговор президентът Радев.

Дотук се стигна след като ПП-ДБ стана втората по големина парламентарна група след разпадането на ДПС. От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха отсрочка от три месеца и предложиха проект на декларация за излизане от политическата криза. 

Какво следва?

Оттук нататък инициативата ще е в ръцете на Румен Радев - както по отношение на времето, така и на избора на следващата парламентарна група, която ще получи мандат.

Най-малката "Величие" вече не съществува, след като се разпадна във вътрешен конфликт.

Групата на ДПС, която се управлява от Делян Пеевски, се смали до 22 души след изключването на крилото около Джевдет Чакъров и доброволното напускане на други депутати.Още: Николай Денков: Бяхме много внимателни да предложим това, което може да ни обедини

ГЕРБ многократно предупреждава, че няма намерения да участва във формат на правителство в 50-ото Народно събрание, което прави всички бъдещи опити за мнозинство безсмислени.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес