Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ връща неизпълнен втория мандат

18 юли 2024, 09:30 часа • 3982 прочитания

ПП-ДБ ще върнат втория мандат неизпълнен. Това обяви народният представител от Божидар Божанов по време на брифинг в парламента. 

Божанов бе част от преговорния екип на коалицията, която вчера проведе срещи с ГЕРБ, "Възраждане", БСП и ИТН във връзка с антикорупционната декларация, която предлагаха като тест за бъдещо мнозинство. Ето защо в началото на седмицата ПП-ДБ поискаха време преди президентът да им връчи втория мандат, за да проведе тези разговори. 

Нямат подкрепа

"Стана ясно, че няма подкрепа за нашия подход, който е - първо антикорупционните закони, след това разговори за правителство. Това ни поставя в ситуация да не можем да реализираме втория мандат, поради което сме готови в момента, в който президентът ни покани, да отидем и да го върнем неизпълнен", заяви Божанов. ОЩЕ: Кирил Петков превежда от "герберски език"

Благодарят на президента

От своя страна съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков благодари на президента, който е дал възможност да проведат тези разговори, за да тестват дали в 50-ото Народно събрание има воля да се справят с най-големия проблем на България - корупцията. "Няма да злоупотребяваме с времето и сме готови да върнем обратно мандата в първия удобен за него момент", добави Кирил Петков. 

Общото усещане по време на срещите

Друг представител на преговорния екип Людмила Илиева разказа за общото усещане за срещите. "Имаше едно общо усещане, че предложения от нас подход, по който следва да протекат разговорите за правителство и общо за бъдещото управление на държавата, се възприема като позитивен. За първи път ние видяхме остри опоненти в пленарна зала да сядат, да разговарят добронамерено с една единствена цел - да се намери изход от този тупик", каза Илиева. ОЩЕ: ПП-ДБ ще разговарят с четири партии в парламента, но не са оптимисти

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес