Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ с трима евродепутати, изненадващо пренареждане на листата след преференциите

10 юни 2024, 13:50 часа
Реклама

Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" ще излъчи трима евродепутати в новия Европейски парламент. Очаква се това да бъдат Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров - Ицо Хазарта.

Това сочи предварителната информация, макар резултатите да не са окончателни. Към 12:00 часа в понеделник (10 юни) са обработени 77.28% от данните в ЦИК.

По неофициална информация на БНР, половината от гласовете за коалицията на изборите за ЕП са за досегашния евродепутат Радан Кънев (квота на ДСБ и на пето място в листата) и за бившия председател на парламента Никола Минчев (квота на "Продължаваме промяната").

Още: Новите 720 евродепутати: Сбъднаха ли се крайнодесните притеснения и какво следва? (СНИМКИ)

С преференции листата пренарежда и рапарът Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, който се очаква да бъде третият представител на обединението в Европейския парламент. Той беше на шесто място в нея.

При такава подредба се очаква друга от партиите в коалицията ПП-ДБ - "Да, България" да остане без представител, след като вторият в листата на обединението Стефан Тафров засега е на четвърто място. Депутатът от коалицията Елисавета Белобрадова, която беше на последното 17-то място в листата, се изкачва до петото място, но гласовете също не й достигат.

Още: След изборите: истинският победител и въпросът на въпросите

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес