Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ с опит да спрат бързия избор на нов главен прокурор

02 август 2024, 13:50 часа • 6065 прочитания

Висш съдебен съвет (ВСС) с изтекъл мандат, какъвто е сегашният, да не може да избира председател на Върховния касационен съд (ВКС), Върховния административен съд (ВАС) и главен прокурор. Това предвижда проект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, внесен в парламента от депутати от “Продължаваме Промяната - Демократична България”.

Ако бъде приет, то настоящият ВСС няма да може да избере главен прокурор, какъвто титуляр няма след освобождаването на Иван ГешевБорислав Сарафов изпълнява функциите на обвинител номер едно до избор на титуляр.

Още: Божанков: Моделът "Пеевски" иска да се възпроизведе за следващите седем години

Отпаднала забрана

След като Конституционният съд поряза съдебната реформа, oтпaднa и зaбpaнaтa тoзи cъcтaв нa BCC, чийтo мaндaт e изтeĸъл пpeди пoчти двe гoдини (22 мeceцa), дa пpoвeдe избopи зa нoв глaвeн пpoĸypop и пpeдceдaтeл нa BAC.

На 22 ноември изтича мандатът на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Още: Лостовете на Пеевски в съда: Христо Иванов ги посочи поименно

Преди ден инициатива "Правосъдие за всеки" призова народните представители да внесат изменения в закона, с които да се отстрани възможността настоящият ВСС да избере нов главен прокурор. От ПП-ДБ вече изразиха опасенията си, че може да има спешен избор на титуляр за обвинител номер едно след решението на КС, който да облагодетелства определени интереси.

"Този състав на Висшия съдебен съвет би могъл да избере главен прокурор и председател на Върховния административен съд, чийто мандат изтича скоро", заяви междувременно за БТА представляващият съвета и член на Съдийската колегия Боян Магдалинчев.

От коалицията ПП-ДБ са се задействали и на 1 август са внесли законопроекта, става ясно от онлайн деловодството на Народното събрание. Вносители са Надежда Йорданова, Божидар Божанов, Николай Денков, Асен Василев, Калина Константинова, Лена Бориславова, Кирил Петков, Стою Стоев, Петър Кьосев, Деница Симеонова, Александър Симидчиев и Стела Николова.

Снимка: БГНЕС

Мотивите: Този ВСС не може да осигури легитимен избор

Вносителите на законопроекта изтъкват, че обществената легитимност на заемащите високи позиции в съдебната власт се основава както на личните и професионалните качества на конкретните лица, така и на органа, който ги избира, и на процедурата по избор. "А процедурата по избор отнема минимум 4 месеца, за да могат да се извършат номинации, да се проведе изслушване на кандидатите и накрая - най-достойните да бъдат избрани. Защото само след публичен, прозрачен и обоснован избор може да се генерира висока степен на обществено доверие, което да съответства на високата отговорност, с която са натоварени ръководителите на институциите на съдебната власт", пише в мотивите.

Още: "Да, България": Конституционният съд предпочете да остави всевластието на главния прокурор

ВСС с изтекъл мандат, и особено настоящият ВСС, според вносителите на законопроекта, не може да осигури обществено легитимен избор на “тримата големи” в съдебната власт.

“В обществото е натрупано голямо недоверие към съдебната власт и особено спрямо Висшия съдебен съвет като кадрови орган на съдебната власт, и Инспектората към ВСС. Обстоятелството, че мандатът и на двата органа е изтекъл,  води до допълнително намаляване на общественото доверие към тях. Като последица - всяко едно съществено решение от дългосрочно значение за функционирането на съдебната власт, взето от тези два органа с изтекъл мандат, е с ниско обществено доверие и води до недоверие за демократичната му легитимност", казват вносителите.

Като мотиви са отбелязани и мандатите на "тримата големи" - по 7 години, което беше установено отново заради решението на Конституционния съд.

Законодателните решения, които предвиждат публични органи в края на мандата си да не вземат решения, които да имат дългосрочно действие, не са нов подход в българското законодателство. Например, съгласно чл. 17а, ал. 1 от Закона за общинския дълг, общинският съвет не може да приема решения за поемане на дългосрочен общински дълг след изтичането на 39 месеца от неговото избиране (има и изключения, посочени в закона), изтъкват от ПП-ДБ.

Още: "Няма напредък": Европейската комисия иска от България повече присъди за корупция по високите етажи

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес