Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ обяви номинацията си за еврокомисар

28 август 2024, 17:29 часа • 2158 прочитания

"Продължаваме промяната - Демократична България" обяви, че издига бившия министър на околната среда и водите Юлиян Попов за еврокомисар.

"Той е един от най-влиятелните гласове в Европа по темата "Енергетика" и затова ние се спираме на него като непартийна кандидатура и експерт с висока компетентност. В момент на политическа криза, издигането на непартийна фигура със статут на световен експерт е начинът да покажем, че българският интерес е по-голям от тясно партийния", аргументират се от коалицията. Още: Фалстарт и разрив относно състава на Европейската комисия, България поема регионалната политика? (СНИМКИ)

От съобщението става ясно, че Попов притежава значителна експертиза и в други сфери: климат, околна среда и образование. Той е бил министър на екологията в две правителства, а също така е един от основателите на Нов български университет. До встъпването си в длъжност в последното редовно правителство е бил председател на Европейския институт за ефективност на сградите (BPIE), водещия тинк-танк в Брюксел в сферата на сградната и регионална политика. По-рано днес (28 август) Попов даде интервю за Студио Actualno, какво каза той за кризата с водоснабдяването вижте тук.

Според коалицията България трябва да получи ресор в Европейската комисия, който да бъде наистина стратегически за страната ни. "Ние смятаме, че ресор "Енергетика" е подходящ, тъй като България доказа, че успя да се освободи от енергийната зависимост от Русия в областта на газа, нефта и ядреното гориво. Затова издигането на специалист в тази област за еврокомисар ще бъде от ключово значение както за българския интерес в Брюксел, така и за европейския интерес в глобален мащаб", категорични са от ПП-ДБ. Още: Главчев се срещна с трима номинирани за еврокомисар

От коалицията потвърждават и позицията си, че парламентът трябва да изслуша и реши кой да бъде българският еврокомисар.

Припомняме, че останалите кандидати засега са Екатерина Захариева от ГЕРБ, Искра Михайлова от ДПС, и Велислава Петрова от "Има такъв народ". Очаква се малко по-късно днес да стане ясно кой е кандидатът на "Възраждане".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес