Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ канят на консултации всички без Пеевски, искат спешни промени с цел нов служебен кабинет

19 август 2024, 14:12 часа • 1649 прочитания

От "Продължаваме промяната - Демократична България" канят всички парламентарни партии, без ДПС на Пеевски, на консултации за разрешаване на конституционната криза.

Това става ясно от съобщение на коалицията. Поводът е провалът на опита за излъчване на служебно правителство с премиер Горица Грънчарова-Кожарева и задаващата се конституционна криза, след като президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаване на служебен кабинет заради вътрешния министър Калин Стоянов.

От ПП-ДБ отчитат, че държавният глава се е възползвал от възможностите, дадени му от промените в Конституцията, като не е приел проектокабинета на Грънчарова-Кожарева.

Още: "Калин Стоянов е пример за превзетата държава, Пеевски проби Кожарева": Кирил Петков с първи коментар

"Каним председателя на Народното събрание и всички политически партии без ДПС-Пеевски утре в 12:00 часа да проведем консултации, за да задвижим процедурата по приемане на внесения на 05.08.2024 в деловодството на Народно събрание ЗИД за Сметната палата, за да изберем човек с високо обществено доверие за заместник-председател на Сметната палата; обсъждане на други възможни опции за най-бързо довършване на конституционната процедура по избор на служебен кабинет", пишат от коалицията.

Снимка: БГНЕС (архив)

Още: Калин Стоянов атакува яростно депутат от ПП-ДБ заради сайта, осмиващ Делян Пеевски

Припомняме, че именно на 5 август те внесоха законопроект, с който да се промени устройството на Сметната палата и заместник-председателите вече да се избират от Народното събрание. Тогава идеята бе да се попълни т.нар. "домова книга" максимално бързо с цел депутатите да излъчат не само нови одитори, но и нови потенциални кандидати за служебен премиер.

Експерти тогава отчетоха, че за подобна промяна ще са нужни поне три седмици, а на този фон от 16 август депутатите са в лятна ваканция. Не е ясно също така дали биха се намерили и подходящите кандидати за краткото време, с което парламентът трябва да се справи с новата политическа криза, както и дали тези кандидати биха били общоприемливи фигури за въпросните постове. Припомняме, че позициите на омбудсман и зам.-омбудсман също остават непопълнени.

Още: "Не е въпросът да си говорим мило": Кирил Петков иска ГЕРБ да подкрепи смяната на шефа на КПКОНПИ (ВИДЕО)

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес