Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ иска да блокира опита на ВСС Сарафов да остане главен прокурор

10 октомври 2024, 12:21 часа • 889 прочитания

Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" ще опита да спре избора на Борислав Сарафов за главен прокурор през Конституционния съд.

Това ще стане чрез искане за тълкувателно решение на параграф от последните промени в Конституцията, който "изрично забранява на действащия Висш съдебен съвет да избира главен прокурор, председател на ВАС и ВКС", каза бившият министър на правосъдието Атанас Славов. пред Nova News.

По-рано днес (10 октомври) се оказа, че единствената номинация, постъпила във Висшия съдебен съвет за поста, е на временно изпълняващ длъжността главен прокурор Сарафов. Още: Правосъдният министър видя повече от три положителни качества у Сарафов за поста главен прокурор

"Логиката при приемането на този параграф беше не само в това, че предстои пълното разделяне на ВСС на две, а че този състав на ВСС е делегитимиран с поредица от решения, които взе - включително с избора на Гешев. Той е делегитимиран и с това, че не работи в пълния си състав. Петима членове липсват. Освен това от две години е изтекъл техният мандат - вместо 5, той стана 7-годишен", каза Славов пред "Нова Нюз".

Въпросният текст, който ПП-ДБ ще използват, е запазен в Конституцията дори след отмяната на много от основните промени в частта за съдебната власт. 

"Сега КС трябва да каже какъв е разумът този параграф да е действащ текст. Ако отворим Конституцията, ще го видим там. Върховният закон трябва да се приложи, не може останалите закони да му противоречат", заяви Славов.

Той призова президентът Румен Радев и Върховният касационен съд също да използват правото си да поискат изясняване на легитимността на процедурата по избор на нов главен прокурор, тъй като имат това право. Още: "Той е, неговото име е...": Кой ще е кандидат за главен прокурор?

"Би било по-добре за българската съдебна система не партия, а някой ключов орган да се задейства. Надявам се да не бягат от своята отговорност, за да имаме хора с интегритет и професионализъм по най-високите места на съдебната власт", каза бившият министър.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес