Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ дава на КС номинацията на Борислав Сарафов за главен прокурор

10 октомври 2024, 16:49 часа • 577 прочитания

Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) ще сезира Конституционния съд (КС) за номинацията на Борислав Сарафов за главен прокурор.

ВСС обяви: Борислав Сарафов е единственият кандидат за титулярен главен прокурор

Отново сме свидетели на състезание с един кон за главния прокурор на България. Една от най-важните длъжности в България беше предложена от Висш съдебен съвет (ВСС) с изтекъл мандат, само един кандидат отново, а министърът на правосъдието, който всъщност беше заместник на г-н Сарафов, явно реши да удари едно рамо и да не вкара допълнителен кандидат в това състезание.

Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков на извънреден брифинг след като стана ясно, че изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов е единственият кандидат за главен прокурор, предаде БГНЕС.

Още: Сарафов обещава неутралност и справедливост, имал решения на всички проблеми в прокуратурата

“Осмото джудже“

„Човекът, който е номиниран – г-н Сарафов, всички знаем, е добър приятел на Петьо Еврото. Някои го наричат осмото джудже“, каза Петков и го определи като бухалка в ръцете на един човек.

От ПП-ДБ ще сезират КС, като всички аргументи ще бъдат структурирани и изпратени на всички партии, които искат да подпишат това сезиране на КС. „Не е нормално в следващите 7 години тази бухалка в ръцете на Пеевски да бъде алтернативата на едно нормално правосъдие“, категоричен е Петков.

Надежда Йорданова отбеляза, че фигурата на главния прокурор персонализира в себе си крайната отговорност за законосъобразността на действията на всички прокурори. „Това не е политически лозунг, това го казва КС. Затова от изключителна важност е главният прокурор на България“, подчерта тя.

Още: Антикорупционният фонд: Издигането на Сарафов за главен прокурор е срамно и недостойно

Може ли този ВСС да избира главен прокурор 

ПП-ДБ ще искат тълкуване дали ВСС с изтекъл мандат има право да избира нов главен прокурор, нов председател на Върховен административен съд (ВАС) и нов председател на Върховен касационен съд (ВКС).

„Ще настояваме да бъде приет закон, който изрично да ограничава това право на ВСС с изтекъл мандат и в 51-ото Народно събрание ще настояваме да започне избор на нов състав на ВСС по прозрачна процедура, която гарантира висок професионализъм и нравствени качества на новите членове на ВСС, така че действително на върха на съдебната власт най-сетне да бъдат избрани хора, които да генерират доверие, а не скандали“, каза още Йорданова.

Ген. Атанас Атанасов обърна внимание, че България е държавата на изтеклите мандати. „Това е основното основание, за да искаме избор на нов ВСС, който да легитимира нов избор и ако може да има състезателна процедура“, добави той.

Още: ПП-ДБ иска да блокира опита на ВСС Сарафов да остане главен прокурор

Ще търсят подкрепа от всички, без Пеевски

За сезиране на КС на ПП-ДБ им трябват 48 подписа. „Ние ще търсим подкрепа от всички парламентарни сили без „Ново начало“ на Пеевски“, допълни Йорданова.

В заключение Петков заяви призова хората, които се чудят дали да гласуват, или да си останат вкъщи, да упражнят правото си на вот, защото „мафията не си почива, тя не спи.“

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес