Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повишение: Цацаров стана шеф във върховната прокуратурата

04 април 2022, 08:03 часа • 4967 прочитания

Бившият председател на антикорупционната комисия Сотир Цацаров, който след оставката си от КПКОНПИ се върна във върховната прокуратура, вече е шеф на отдел там, който, изглежда, специално е направен за него. Това се разбира от отговори на прокуратурата до "Сега" по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). 

Прокуратурата обяснява, че Цацаров, който бе възстановен в редиците й от 1 март, в момента завежда отдел девети - "Нормативен анализ". Този отдел бе създаден съвсем скоро - на 16 март главният прокурор Иван Гешев поиска да бъде увеличен щатът на Върховната касационна прокуратура, за да бъде създаден отдел 09.

Колко преписки са разпределени на Цацаров и каква е средната натовареност в отдела, в който работи - на тези въпроси прокуратурата не отговаря. Обяснението е, че върховните прокуратури са изключени от правилата за измерването на натовареността на магистратите и затова тя не се изчислява и прокуратурата обективно няма данни за тях данни. Обяснява се обаче каква е спецификата на работата на отдела на Цацаров - координиране участието на прокуратурата в междуведомствени работни групи по изготвяне на проекти на нормативни актове чрез участие в работата им, изготвяне на мнения и становища по проекти за нормативни актове, изготвяне на проекти за искания до Конституционния съд и становища по конституционни дела и т.н.

На 1 март Цацаров се върна в прокуратурата, която оглавяваше 7 години, преди да бъде избран за шеф на КПКОНПИ. Той подаде оставка от антикорупционната комисия, за която управляващата коалиция планира мащабни промени. Реформата, заявена от изпълнителната власт, включваше и отстраняването на Цацаров. Ден след като той обяви оставката си, ДАНС му отне допуска до класифицирана информация. През февруари обаче Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) върна на Цацаров отнетия допуск.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес