Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Politico: Мария Габриел и бивш министър в Скопие са топ кандидатите за заместник на Рюте в НАТО

16 август 2024, 13:52 часа • 3057 прочитания

Бившият вицепремиер и външен министър на България Мария Габриел е в надпреварата за висок пост в НАТО - заместник на генералния секретар. Това пише Politico, позовавайки се на двама служители, които са пряко запознати с нейните планове.

Още: Мария Габриел се готви да заеме висок пост в НАТО?

По-рано през август българската медия "Клуб Z" излезе с информация, че Габриел се готви да заеме поста заместник на новия генерален секретар Марк Рюте. На 1 октомври бившият нидерландски премиер ще замени Йенс Столтенберг като ръководител на Алианса.

„Има слухове около бившия европейски комисар и български вицепремиер Мария Габриел“, казва бившият говорител на НАТО Оана Лунджеску пред Politico.

Габриел не е отговорила на молбата на изданието за коментар, нито пък българската делегация в НАТО. От самия Алианс също пазят мълчание.

България е в центъра на вниманието заради тесните връзки на политическия ѝ елит с Русия, пише брюкселското издание. И цитира думи на бившия премиер Николай Денков от април, че „Русия ще направи всичко възможно, за да възстанови силното си влияние в България“. София също така подготвя сделки за засилване на ролята на Москва като доминиращ енергиен доставчик в Югоизточна Европа - въпреки реторичната подкрепа на страната от ЕС за Украйна, смята изданието.

Още: Заради "Боташ": Европейската прокуратура влезе в "Булгартрансгаз"

Кой е другият силен кандидат?

Очаква се сегашният заместник на Столтенберг Мирча Джоана, който заема поста от 2019 г., да се оттегли, за да участва в президентските избори в Румъния през ноември.

Високопоставен дипломат от НАТО от Западна Европа заявява, че сред съюзниците има общ консенсус, че за заместник на Рюте трябва да бъде назначен източноевропеец.

„Постът може и да отиде при жена от Източна Европа“, потвърждава бившата говорителка на военния съюз Лунджеску. „Не на последно място заради обществения натиск за назначаването на такава за генерален секретар вместо Рюте".

Името на бившия министър на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска е било доста дискутирано - според дипломат и висш служител на НАТО, цитиран от Politico. Ако бъде избрана, тя ще бъде най-високопоставеният служител на Алианса от региона на Западните Балкани извън Европейския съюз. Скопие се присъедини към НАТО преди четири години, като Шекеринска изигра ключова роля за членството.

Още: Неутрална от НАТО Украйна - как ще се опази тогава от Путин?

Снимка: Шекеринска с Красимир Каракачанов, 2017 г. Източник: БГНЕС

Прозападно настроената Шекеринска в момента е заместник-председател на общоевропейската Партия на европейските социалисти. В интервю след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна тя отхвърли твърдението на Русия, че разширяването на НАТО на изток е „зловещ западен план“.

Сега Шекеринска отказва коментар по темата за битката за големия пост.

Майда Руге - старши научен сътрудник в мозъчния тръст „Европейски съвет за външна политика“, я хвали като идеален кандидат.

„За следващия (заместник-генерален секретар) НАТО ще се нуждае от високопоставен човек, който е изключително компетентен, има топки, разбира от Русия и също така разбира предизвикателствата на Западните Балкани. Радмила Шекеринска напълно отговаря на този профил“, казва Руге, която е експерт по балканския регион.

Още: Мария Габриел е предложила Петър Танев за посланик в Украйна, но процедурата не е завършена докрай - защо?

Има и още желаещи

Има и други предложени кандидати, които са представени на Рюте. Според високопоставен латвийски служител, говорещ при условие за анонимност, бившият министър-председател на Латвия Кришянис Каринш се бори да стане заместник на Рюте. В миналото той имаше амбиции да е генерален секретар на НАТО.

Полша и Турция - и двете със сериозни военни структури - обмислят да предложат свои кандидати, твърдят двама дипломати от НАТО.

Според Лунджеску ролята на заместник-генералния секретар е придобила по-голямо значение през последното десетилетие. Основната му роля е да замества началника и да председателства провежданите два пъти седмично срещи на 32-мата посланици в Северноатлантическия съвет или всякакви извънредни срещи, включително Съвета НАТО-Украйна.

През май 2021 г., когато ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг бе диагностициран с Covid-19, Мирча Джоана председателстваше неофициалната среща на външните министри на НАТО в Берлин.

Още: Български военнослужещи ще обучават украински военни в страни от НАТО

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес