Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПФ: Това беше година на стабилност

13 януари 2016, 10:50 часа • 1821 прочитания

Измина малко повече от година от дейността на 43-то Народно събрание. В началото на новата парламентарна сесия имаме политическото задължение да отчетем свършеното до момента и да определим своите политически приоритети през призмата на поетите ангажименти. Въпреки прогнозите на мастити политически анализатори, че съставеният от осем партии и коалиции кабинет ще оцелее само няколко месеца, България имаше една година на относителна стабилност и развитие. Това каза от парламентарната трибуна народният представител и съпредседател на ПГ на ПФ Валери Симеонов, четейки декларация от името на парламентарната група.

„Това се дължи на приложения нестандартен и нехарактерен модел на политическо управление, който почиваше не върху еднопартийно или коалиционно парламентарно мнозинство, а върху предварително съгласувана програма за управление, подкрепяна от четири политически сили с различни платформи. Изглеждащото невъзможно в началото на мандата, стана възможно благодарение на защитаваната от ПФ предварително съгласувана програма за управление. Стана ясно, че не е важно кои личности заемат конкретните управленски позиции, а дали има съгласие и спазване на предварително съгласуваните цели”, посочи Симеонов, цитиран от Фокус.

По думите му ПФ не пожелал да заеме властови позиции, за да покаже, че политиката не се изразява с властта. „Тя е преди всичко дълг и служба на националните интереси. Този нов модел осигури година на стабилност за нашата родина, година, в която всички съседни държави преживяха тежки правителствени сътресения, обществени вълнения, фалити и нестабилност”, допълни Симеонов.

Според него въпреки тежкото наследство България е успяла да излезе от кризата с КТБ и към момента е налице банкова и финансова стабилност. „Без изтегляне на допълнителни кредити, а само с предоговаряне, финансовото положение е стабилизирано и в бюджета настъпиха над 2 млрд. лева приходи, според очакваното планиране. Възстановени бяха постъпленията по редица спрени европейски държави, което нареди България в челните места по оползотворяването на европейски средства”, обясни още Симеонов.

„Когато в първия ден на работата на това Народно събрание поставихме за цел завършване на защитните съоръжения на границата с Турция, бяхме определени от някои като ксенофоби. Благодарение на оградата и твърдата си политика, сега България се радва на най-малък мигрантски поток в сравнение с останалите европейски държави, в това число и нечленуващите в ЕС наши съседи”, се казва още в декларацията на ПГ на ПФ.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес