Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петър Волгин с рекордни преференции за Европарламента, сериозни размествания в листите (СНИМКИ)

13 юни 2024, 14:39 часа
Реклама

След като късно снощи Централната избирателна комисия обяви окончателно мандатите на всяка от партиите за евровота, станаха ясни и броя на преференциите за всеки от кандидатите.

Според данните с най-много преференциален вот е новият евродепутат от "Възраждане" Петър Волгин, който събира 71 287 лични предпочитания. Това е около 1/4 от целия резултат на проруската формация на изборите за Европейски парламент.

Още: "Независимите" обществени медии: Петър Волгин може да се върне на работа в БНР

България изпраща общо 17 депутата в Брюксел, а ето и останалите данни за преференциите:

ГЕРБ ще изпрати най-много евродепутати в Брюксел - петима. На практика обаче преференциалния вот не размести листата, като само едно ново лице ще влезе в делегацията - Илия Лазаров, който е главен секретар на СДС.

Иначе водачът на листата Росен Желязков също получава рекорден брой преференции - 70 802, но той предпочете да остане в Народното събрание и се отказа от мястото си. Останалите депутати на ГЕРБ-СДС получават съотв. Андрей Ковачев - 35 195 гласа, Андрей Новаков - 27 601 гласа, Емил Радев - 18 047 гласа, както и Ева Майдел - 10 241 гласа.

Още: Раждането на партия "Величие": Как, защо и кога? Eкспертен анализ (ВИДЕО)

Втората политическа сила на евровота е ДПС, която получава 3 мандата. Веднага след оповестения списък от ЦИК водачът на листата Джевдет Чакъров и досегашният евродепутат Искра Михайлова подадоха своите заявления за отказ от участие в новия ЕП. Това означава, че партията изпраща Илхан Кючук, Танер Кабилов и Елена Йончева в ЕП. 

За ДПС не е характерно гласуването с лични преференции, което и не е довело до размествания на листата. Все пак най-много получава водачът Джевдет Чакъров (9778), Илхан Кючук (8320), Искра Михайлова (5007), а Елена Йончева със своите 4075 гласа изпреварва Танер Кабилов, който е пред нея в листата и има 3270 лични вота.

Най-голямото пренареждане

Най-осезаем преференциален вот традиционно има в листата на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България". Именно личните преференции разместиха и листата, поради което в ЕП отиват водачът Никола Минчев, петият Радан Кънев и шестият Христо Петров (Ицо Хазарта). Двамата успяват именно с преференции да изместят Стефан Тафров, Даниел Лорер и Деница Симеонова. Така "Да, България" остава без представител в Европейския парламент.

Още: Радан Кънев: Със семейството ми се връщаме в България, ще летя всяка седмица до Брюксел

Иначе водачът на листата Никола Минчев е лидер по преференции със своите 44 760 лични вота, следван от Радан Кънев и неговите 37 057 гласа. Трети е Ицо Хазарта с 25 580 вота, следван от останалите под чертата Стефан Тафров (16 509 гласа) и последната в листата Елисавета Белобрадова (14 861 вота). Третият и четвъртият в първоначалната листа Даниел Лорер (6882 гласа) и Деница Симеонова (7082 гласа) остават в София.

Три места в Европарламента печели и "Възраждане". Там отиват Станислав Стоянов, досегашният журналист от БНР Петър Волгин и Рада Лайкова. Именно Волгин печели рекордните преференции, а резултатът му е над два пъти по-силен от този на водача на листата Станислав Стоянов, който има 31 346 вота. Лайкова пък е далеч назад с 4902 гласа.

Обрат в ляво

Досега БСП имаше петима представители в ЕП, но те вече ще бъдат само двама. Водач на листата е Кристиян Вигенин, който отива в Брюксел заедно с Цветелина Пенкова, която беше евродепутат до момента и с преференции измества Румен Гечев от второто място. 

27 171 са личните вотове за Вигенин, а както Actualno.com първи съобщи буквално с триста гласа Пенкова успява да измести Гечев - съответно 9929 срещу 9605 гласа за досегашната евродепутатка от групата на социалистите и демократите.

Още: Новите 720 евродепутати: Сбъднаха ли се крайнодесните притеснения и какво следва? (СНИМКИ)

И ИТН за първи път изпращат представител в ЕП. Партията на Слави Трифонов получава един мандат и така евродепутат ще бъде водачът на листата Ивайло Вълчев. Тук преференциалния вот не размества листата, като водачът заковава точно 41 000 лични гласа.

Ето пълния списък с новите български евродепутати

ГЕРБ-СДС

1. Андрей Андреев Ковачев

2. Андрей Гришев Новаков

3. Емил Йорданов Радев

4. Ева Константинова Майдел

ДПС

1. Илхан Ахмет Кючюк

2. Танер Нихатов Кабилов

3. Елена Николова Йончева

ПП-ДБ

1.Никола Георгиев Минчев

2. Радан Миленов Кънев

3. Христо Христов Петров

"Възраждане"

1. Петър Петров Волгин

2. Станислав Добринов Стоянов

3. Рада Стефанова Лайкова

БСП

1. Кристиан Иванов Вигенин

2. Цветелина Маринова Пенкова

ИТН

1. Ивайло Ванев Вълчев

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес