Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пеевски възропта пред ЦИК срещу регистрацията на ДПС без него и обжалва отказа пред ВАС

09 септември 2024, 15:41 часа • 2159 прочитания

Лидерът на "ДПС - Ново начало" Делян Пеевски е поискал Централната избирателна комисия (ЦИК) да оттегли заявлението за самостоятелна регистрация на партията за парламентарните избори.

Това става ясно часове след като ЦИК прие документите на оригиналната партия ДПС, внесени самостоятелно от крилото на Ахмед Доган чрез Джевдет Чакъров. Искането за оттегляне на заявлението е подадено от депутата Хамид Хамид, упълномощен от Пеевски, пише NOVA. По този начин ДПС-Пеевски ще опитат да ограничат възможността да бъдат отстранени от партийната регистрация посредством процедурни хватки. Припомняме, че както Чакъров, така и Пеевски според устава на ДПС имат равни правомощия и могат заедно и поотделно да представляват партията.

Още: Доган, Пеевски и обърканите лакеи на Прехода

Припомняме, че на свое заседание днес Централната избирателна комисия отказа да регистрира "Демокрация, права и свободи - ДПС" (ДПС-Доган) и "ДПС - Ново начало" (ДПС-Пеевски). Именно час след това решение оригиналната регистрация на партията бе използвана от хората на Доган за изборите на 27 октомври.

"В отговор на отказа на ЦИК за регистрация на нашата коалиция, с 5240 подписа внесохме документи за самостоятелно участие на ДПС с лидер д-р Ахмед Доган и председател доц. д-р Джевдет Чакъров на предстоящите парламентарни избори", написаха от пресцентъра на ДПС-Доган. На снимките се вижда как депутатът Валентин Тончев подава документите за регистрация на ДПС.

Колаж: БГНЕС

Иначе ЦИК отказа и на двете коалиции да ползват марката ДПС в името си, тъй като се нарушава чл. 127 от Изборния кодекс - "една и съща партия не може да участва в две коалиции едновременно". Оттук насетне не е ясно как ще се развие и съдебната сага във Върховния административен съд (ВАС). Очакванията бяха и двете фракции в Движението да обжалват решението на ЦИК за отказ от регистрация пред ВАС. При настоящата ситуация Пеевски опитва да оттегли документите за регистрация на ДПС за вота като партия (тъй като все още представлява движението) и да подаде отново документите - именно такъв бе опитът му да спре участието на партията на частичните местни избори на 20 октомври, но той се провали.

Още: "ДПС-Пеевски колко избиратели могат да си купят? Те не свършиха ли тези пари? Очевидно не са": Генка Шикерова

В късния следобед на 9 септември все пак от ДПС-Пеевски обжалваха решението на ЦИК пред ВАС за отказа от регистрация. "ЦИК напълно тенденциозно игнорира обстоятелството, че коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ първа е заявила своята регистрация в комисията, по електронен път, подавайки в 0:05 часа на 02.09.2024г., редовно заявление, подписано с електронните подписи на представляващите коалицията лица. Освен това, коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ е създадена на 27.08.2024г., като е налице изрично дадено нотариално заверено съгласие от ръководството на парламентарната група на ПП „Движение за права и свободи“ за използване на наименованието и абревиатурата на партията. В този смисъл всички последващи „участия“ на ДПС в други коалиции, както и използването на абревиатурата на партията в наименованията им, са абсолютно недопустими и незаконосъобразни", се казва в позиция на Пеевски, разпространена до приближените му медии.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес