Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пеевски, КТБ и "Магнитски": Спомен за писмо от ДАНС и поредна каша

16 юли 2024, 16:07 часа • 7064 прочитания

Налице е некомпетентност от страна на временната парламентарна комисия, разследвала фалита на КТБ или умишлено пропускане на данни, свързващи Делян Пеевски с фалита на банката.

Налице са индикации, че прокуратурата в лицето на наблюдаващия прокурор Иван Гешев до момента или игнорира, или отклонява информация, свързваща Пеевски с дейността на банката и фалита ѝ.

Това са изводи от (предполагаемо) писмо на ДАНС от 9 септември, 2015 година, което разследващият сайт Bird.bg публикува в профила си във Facebook. А причината това да се появи на бял свят сега са думи на бившия правосъден министър и настоящ депутат от ПП-ДБ Надежда Йорданова в сутрешния блок на Нова телевизия.

Още: Христо Иванов разказа как Пеевски се молил на четири крака заради "Магнитски" (ВИДЕО)

Интересен аспект в писмото е посочването на конкретни имена, сред които офшорката "Виафот" - това име излезе и в скандалния случай с оръжейния търговец Емилиян Гебрев, който преживя опит да бъде отровен, припомнете си: Известен оръжеен търговец пита как офшорка, свързвана с Пеевски, общо взето ръководи държавата

За "Виафот" скандални думи изрече и банкерът Цветан Василев, който беше лицето на КТБ: Цветан Василев: Прокуратурата ме изнудваше за 15 милиона евро

Български държавни институции помагали са на Пеевски за Магнитски?

Бях много ясна, че министърът на правосъдието не е разследващ орган. Той не може да оневинява когото и да било, включително и Пеевски, още повече пред Държавния департамент (на САЩ), заяви Йорданова. Тя п редпочита по въпроса дали е искана такава информация или не, да не се спекулира.

"С чуждестранни власти и институции писма няма. Ако има някакви писма, в които фигурира името на Пеевски, те са били най-много за да отговорят на въпрос дали фигурира една или друга преписка. Не мога да помня. Неслучайно искам да видя писмата. Не помня докуметооборота на министерството. В първия възможен момент ще оповестим. Срокът е 14 дни", поясни Йорданова на въпрос дали са искани писма и пращани писма до държавни институции на САЩ, оневяващи Делян Пеевски относно закона Магнитски.

ОЩЕ: Спряха делото на Пеевски в САЩ срещу санкциите по "Магнитски"

Bird "подръчква" Йорданова

"Странна амнезия е споходила Надежда Йорданова, председател на Комисията "Магнитски", до която гл. ред. на BIRD изпрати поверителна справка на ДАНС, описваща престъпната дейност на Делян Пеевски при фалита на КТБ, завлечена с над 350 милиона лв. кредити към негови офшорки! Днес тя заяви, че не помни да е пращала писмо от Министерството на правосъдието, в което пише, че няма данни за корупция на Делян Пеевски. А това тук дали го помни?", пише сайтът за разследваща журналистика и публикува в профила си във Facebook цялото писмо, за което казва, че е от ДАНС. В публикацията не се казва директно, че Йорданова е пращала каквото и да е писмо до САЩ.

Още: Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Припомняме, че сагата с невинността на Пеевски пак излезе на дневен ред след интервю на Йордан Цонев, който отдавна има статут на негова дясна ръка и при вътрешния конфликт с Ахмед Доган застана на страната на Пеевски. Цонев обясни пред bTV, че дори български институции оневинявали Пеевски и директно посочи Асен Василев като финансов министър, пратил писмо до САЩ с данни, оневиняващи Делян Пеевски пред закона "Магнитски": "Асен Василев написа, че няма данни за корупция. Забравяте ли за това писмо? Забравяте ли за всички институции, които написаха в прав текст до Държавния департамент, че в поверените им ведомства няма никакви данни за това, което се говори в акта "Магнитски". Самият Василев категорично отрече с кратка публикация в личния си профил във Facebook: "Министерство на финансите отговаря за финансовата, а не за антикорупционната политика на България. Писмо, за каквото се заговори в публичното пространство, с мой подпис не е излизало от МФ".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес