Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пеевски: ДПС търси подкрепа за кабинет с втория мандат от всички без "Възраждане"

09 юли 2024, 18:05 часа • 3162 прочитания

ДПС ще изпрати писма с искане за подкрепа за кабинет с втория мандат до всички политически сили, представени в парламента, с изключение на "Възраждане". Това заяви съпредседателят на движението и лидер на парламентарната група Делян Пеевски.

"Проведохме парламентарна група. Решението на ПГ е да изпратим писма до останатиле политически партии без „Възраждане“. С тази проруска партия не работим. Дали сме срок до утре, до края на деня, да видим какво ще ни отговорят", каза санкционираният по закона "Магнитски" Пеевски на брифинг на 9 юли.

Още: Оста Русия-Украйна ли скара Доган и Пеевски? Антон Кутев в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

Не е ясно дали ДПС ще предложи кабинет

"От медиите видяхте, че няма желание за втори мандат. Но въпреки всичко ние сме длъжини към нашите избиратели да вземем мнението на останалите партии, защото да разиграваме държавата, да държим папки... ДПС е сериозна партия и няма да си го позволим. Нека изчакаме утре, да видим писмените отговори и ще ви кажем какво мислим, след като ни покани президентът за втория мандат", посочи Пеевски.

Още: Пеевски да бъде отстранен: Конкретни имена в ДПС го искат според известен журналист

Снимка: БГНЕС

От думите му се разбра, че ако ДПС получи подкрепа и види шанс за редовен кабинет, ще предложи проектосъстав на правителство, ако не - ще върне празна папка на Румен Радев. ГЕРБ обявиха, че не подкрепят правителство с втория и третия мандат, а "Продължаваме промяната" се разграничи от позицията на ДСБ за "технически кабинет" с третия мандат.

Бойкот на 17 депутати от ДПС

Днес 17 народни представители от ДПС се събраха на друго място и бойкотираха парламентарната група, така както тя бе разцепена при гласуването на кабинета "Желязков" (30:15). Те заявиха, че Пеевски не е легитимен председател на парламентарната група.

Още: Подкрепящите Доган депутати обявиха, че Пеевски е нелегитимен председател на групата

"Колегите са поканени от неделя в парламентарната група. Вчера имаше дискусия. Спокойно работи парламентарната група. Ние сме в парламента, където е мястото да бъдат народните представители, аз очаквам те да бъдат отговорни към нашите избиратели", коментира ситуацията Пеевски.

Още: Нова версия: Писмото на Пеевски до европосланиците не било от него

"Уставът ясно е описан – председател председателства ПГ. Аз съм председател на партията. Беше говорено преди изборите, тази тема не е нова. Аз съм избран за предстател на партията, избран съм за шеф на ПГ с участието на тези 17 колеги. Всичко друго е въпрос на медийни спекулации", заяви той.

Още: "Лидерството ви не може да бъде подкопано": Доган се хвали с подкрепа от либерали от цял свят

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес