Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пеевски: Ако Калин Стоянов бъде уволнен, ще го поканя за водач на листа в моя партия

20 август 2024, 12:57 часа • 4518 прочитания

"Ако бъде уволнен по най-несправедливия начин Калин Стоянов, заради лъжи и измислици на бандата на "кешовете", лично аз ще го поканя да бъде водач на моя листа, в моя партия". Това обяви съпредседателят на ДПС Делян Пеевски пред медии на 20 август - ден след като президентът Румен Радев отказа да подпише указ за назначаване на служебно правителство начело с Горица Грънчарова-Кожарева заради присъствието на Стоянов като министър на вътрешните работи.

"Смятам, че този министър си върши работата изключително професионално. Предсрочните избори бяха проведени много добре. Нито една международна организация нямаше коментари, не знам защо сега се сетиха за тези избори", заяви Пеевски.

ПП-ДБ отдавна искат оставката на Стоянов и свързват името му с Делян Пеевски.

Още: "Радев взе правилно решение": Цветан Цветанов с детайли защо Калин Стоянов е толкова важен (ВИДЕО)

Пеевски заговори за Кирил Петков, Калин Стоянов и Петър Петров

Съпредседателят на ДПС намеси името на Кирил Петков с това на Калин Стоянов и Петър Петров - вероятно тук става дума за бившия депутат от ПП-ДБ и бивш зам.-председател на ДАНС. Без да посочва никакви доказателства, съпредседателят на ДПС заяви, че лидерът на "Продължаваме промяната" "лежал в една кола, на задната седалка" между Стоянов и Петров.

"Питах Кирил Петков – в какво обвиняваш Калин Стоянов? Ако Калин Стоянов фалшиво е обвиняван, че е мой човек, казвам следното: Ако "мистър Кеш" Радев и другите политици се подиграят с един достоен полицай, аз винаги съм седял зад всички достойни полицаи, винаги съм ги подкрепял, защото охраняват хората да живеят спокойно", добави санкционираният по "Магнитски" политик и направи предложението Стоянов да е водач на листа на негова партия. Коя е тази партия и ще се отцепи ли Пеевски от ДПС след разрива с крилото на Ахмед Доган, отговор все още няма.

С Калин Стоянов съпредседателят на ДПС имал "чисто професионални отношения". "Виждам, че този човек се ползва с доверието на българските полицаи. А те винаги ще имат моята подкрепа", каза Пеевски.

Още: Калин Стоянов за служебен премиер - или да бъде вписан в Конституцията, или да бъде избран за омбудсман

Снимка: БГНЕС

Държавата - заложник на един човек

Попитан какъв е изходът от конституционната криза, ако държавата е заложник на един човек, а именно Стоянов, той отвърна: "Тази ситуация трябваше да бъде решена вчера – президентът да не нарушава Конституцията. Той прегази Конституцията, отправя България право към Москва, което вие ще го видите. Никой не се възпротивява на този човек, който наруши Конституцията. Ако имаше нормални партии и лидери, трябваше да има подписка до Конституционния съд", твърди Пеевски.

Още: Демерджиев: Президентът наложи своеобразно вето на Калин Стоянов

"Г-н Борисов гласува ли тази Конституция? Гласува я. Беше ли нарушена? Беше. Имаше ли изказвания по тази тема от някои политически сили? Не", твърди още съпредседателят на ДПС. Припомняме, че ДПС, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ прокараха конституционните промени, с които скъсиха списъка от потенциални служебни премиери и ограничиха правомощията на президента относно служебните кабинети.

Днес лидерът на ГЕРБ поиска оставката на Калин Стоянов: Борисов иска оставката на Калин Стоянов и оттеглянето на кандидат-премиера (ВИДЕО).

Събранието на ДПС в Росенец е "нелегитимно", смята Пеевски

Относно събирането на Централното оперативно бюро на ДПС от страна на Ахмед Доган в Росенец днес, Пеевски заяви, че то е "нелегитимно, защото няма кворум".

"Аз знам колко души ще отидат, защото знам кои са дерибеите. Нормалните хора в ДПС подкрепят мен и те няма да отидат. Това е една голяма измама - ако нещо бъде направено, ще бъде оспорвано от мен. Почетният председател няма такива права. В мига, в който почетният председател и другият съпредседател (Джевдет Чакъров - бел. ред.) опитаха да откраднат марката на ДПС, те загубиха своята стойност съгласно устава, защото са нелегитимни", твърди Пеевски.

Още: Доган с мнозинство в Централното бюро на ДПС, но без кворум да го събере - заговориха за фалшификации

"Тези хора трябва да питат г-н Доган: къде са 30-те милиона, които откраднахте от ББР?" завърши изказванията си Делян Пеевски. Журналистът Силвия Великова коментира в ефира на БНТ, че това не съответства на всички досега публично известни документи по случая. Битката в ДПС ще се води на всички фронтове, прогнозира Валерия Велева.

Припомняме, че след разрива между Пеевски и Ахмед Доган Антикорупционната комисия изненадващо се зае с обиски срещу Румен Гайтански - Вълка заради кредита от близо 150 милиона лева от Българската банка за развитие и направи връзка между необслужвания заем и дълговете на ТЕЦ "Варна", свързван с Доган: Антикорупционната комисия свърза рекордния заем от ББР за Гайтански с дълговете на ТЕЦ-а на Доган. Самият Гайтански е с обвинение и вече се предаде на властите.

Още: Милионите от ББР - Пеевски, Гергов, Вълка вече ги няма официално, а имало ли ги е и как?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес