Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парламентът приключи и второто си заседание без избран председател

20 октомври 2022, 17:25 часа
Реклама

Втори ден на неуспешни опити за избор на председател на Народното събрание. Въпреки че кандитатите за поста бяха много, депутатите не се разбраха за човек, когото да посочат единодушно.

Вежди Рашидов от ГЕРБ, който временно председателства настоящия парламент в качеството си на най-възрастен народен представител, оттегли номинацията си да бъде постоянен председател. От ДПС отново издигнаха Йордан Цонев за председател. От "Възраждане" смениха Петър Петров с Цвета Рангелова. Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък посочи, че след като няма консенсус около Рашидов, то партията отново предлага Кристиан Вигенин. От ГЕРБ взеха думата, за да кажат, че няма да издигат кандидат, същото направиха и от ПП.

До втори тур стигнаха кандидатите на ДПС и БСП, но нито един от тях не събра нужните гласове. Цонев получи 102 гласа "за", 67 гласа "против" и 56 гласа "въздържал се". Зад кандидата на левицата застанаха 73 депутати, 11 бяха "против" а 141 се въздържаха. След гласуването временният председател Рашидов насрочи следващо заседание на парламента за утре, 21.10, от 10:00 часа.

Днешният парламентарен ден започна с трето поред гласуване на кандидатите, като отново нито един от тях не събра необходимите по Конституция гласове за поста.

Това наложи свикването на два спешни председателски съвета, на които лидерите на парламентарните групи отново не успяха да намерят решение да се обединят около една фигура за най-важния пост в държавата.

"Продължаваме промяната" дори поканиха колегите си от другите партии на открити консултации в зала Изток на Народното събрание, но нито един друг депутат не уважи поканата им. От ГЕРБ контрираха, че Петков и Василев вместо да предлагат решения за хляба на хората, предлагат зрелища.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес