Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парламентът набързо реши репресираните да могат да си купуват стаж за пенсия

08 февруари 2024, 13:30 часа • 4257 прочитания

Народното събрание прие на първо и второ четене днес (8 февруари) промени в Кодекса за социалното осигуряване (КСО)

Те предвиждат репресирани хора, които са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане, както и времето, през което навършили 16 години не са работили, защото са били интернирани, да имат възможност да закупят до три години недостигащ осигурителен стаж със заплащане.

Предложенията са внесени от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България" Бойко Борисов, Делян Пеевски, Атанас Атанасов и Кирил Петков и още шестима други депутати. Още: Жертва на Възродителния процес се върна в Кърджали с изложба „В гнездото: имах мечта“ (СНИМКИ)

Впечатление направи бързото темпо, с които депутатите приеха промените. Проектът е внесен на 1 февруари, а днес вече е одобрен на две четения.

Закон за 200 човека

С новите текстове е възможно за хора, които са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане, както и времето, през което навършили 16 години не са работили, защото са били интернирани, да се пенсионират при 12 години действителен стаж и да доплащат осигуровки за до 3 години недостигащ стаж.

В мотивите вносителите посочват, че по отношение на репресираните лица разпоредбите на закона не дават възможност за закупуване на недостигащ осигурителен стаж, което не отговаря на принципите за равнопоставеност, залегнали в Държавното обществено осигуряване. Според тях е налице неравнопоставеност, затова целта на настоящите текстове е тя да бъде коригирана. Още: ДПС на Тюркян чешма: Ще се борим срещу репресиите в страната (ВИДЕО)

Оценката на вносителите е, че по този начин ще могат да се пенсионират средногодишно по около 200 души. Между 150 - 200 ca репресираните, на които не им достига осигурителен стаж до 3 и по-малко години, посочват те. Пенсиите за толкова малък стаж са под минималната - 444,58 лв. в момента, т.е. тежестта за бюджета ще е незначителна, изчисляват вносителите на предложенията.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес