Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Паралелен на правителствения законопроект за "инвестиционното" българско гражданство готвят депутати

19 февруари 2020, 15:58 часа
Реклама

Да не се изключва възможността на придобиване на българско гражданство срещу инвестиции, т.нар. „инвестиционно гражданство“, а да се затегне контрола и да се въведат изисквания, които да гарантират, че обещаваните за гражданство инвестиции ще се насочат директно към българската икономика. Това предлага депутатът от ДПС Йордан Цонев, който председателства Временната анкетна комисия, създадена в парламента по проблема с търговията с български документи за самоличност.

По всяка вероятност комисията ще предложи свой проект за промени в Закона за българското гражданство, който да се гледа паралелно с внесения вече правителствен законопроект, стана ясно от днешното ѝ заседание. Очаква се следващия четвъртък парламентарните групи да представят становища и окончателни предложения за законодателните промени за разглеждане в Анкетната комисия. Тя проучва всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани и работата ѝ е пред финал. На 3 март изтича срока на комисията, така, че предния ден законопроектът трябва да е внесен.

Правителственият законопроект предвижда отмяна на инвестиционното гражданство, което според Цонев е мотивирано от проблемите, констатирани и от анкетната комисия – че обещаваните инвестиции за гражданство са предимно в държавни ценни книжа и че няма контрол или на практика е формален. Според Цонев, по-удачно ще е да остане тази възможност, но тя да бъде много ясно конкретизирана и контролирана. Той припомни, че България беше сред страните, посочени в доклада на ЕК от януари 2019 за състоянието на националното законодателство в областта на гражданството, на които бяха отправени препоръки да затегнат контрола за инвестиционно гражданство - по отношение на произход на пари, пране на пари и пр.

"Другите държави, към които бяха отправени препоръки – Кипър, Малта и Гърция са отговорили на доклада и са предприели мерки, но сред тях няма затваряне на възможността за инвестиционно гражданство", каза Цонев и добави, че всяка държава членка на ЕС има суверенно право да провежда собствени икономически политики и стимули за привличане на преки чуждестранни инвестиции.

В хода на обсъждането бе обърнато внимание на проблемния въпрос за удостоверяването на български произход и изискването на владеене на книжовен български език, който е и политически и геополитически. В някои страни няма как етническите българи да придобият документи за произход, нито къде да преминат обучение по български език, изтъкна Красимир Богданов от „Обединени патриоти“.

Автор: Ива Иванова

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес