Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пак противоречие - според ЦИК задължително се дава бюлетина за референдума на Слави

05 октомври 2016, 08:30 часа • 5857 прочитания

Бюлетина за референдума на Слави Трифонов няма да се дава само при изричен отказ на гласоподавателя. Това обяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Изявлението противоречи на информацията, че на 7 септември ЦИК е решила бюлетина за референдума да се дава от секционните избирателни комисии само ако гласоподавателят си я поиска изрично.

Беше уточнено и какво представлява квадратчето „Не подкрепям никого”. При такъв вот се увеличава общата активност на избирателите, но при разпределението на гласовете между отделните двойки такива гласове няма да се разпределят. Остава въпросът дали такъв вот няма да подкрепи най-силните кандидати.

По думите на Томов от общо 24 регистрирани кандидат-президентски двойки, 23 имат шанс да получат окончателно одобрение. Една двойка няма да бъде одобрена – заради липса на достатъчно подписи. Томов обаче не можа да си спомни коя е двойката, каза само, че тя е подкрепена от Инициативен комитет. Той уточни и, че ДПС и ДОСТ не са предложили свои кандидат-президентски двойки.

Относно организацията на изборите в чужбина, Томов каза пред Българската национална телевизия, че на сайта на ЦИК е обяснено всичко. Там може да се подаде електронно заявление за гласуване – до 11 октомври, уточни той. Припомняме, че от тези избори се въведе ограничение от максимум 35 избирателни секции извън дипломатическите сгради. Максимум 35 секции ще се откриват само в държави, които не членуват в ЕС – за територията на ЕС няма ограничение. За страните-членки на ЕС секциите може да са повече, но само при подадени поне 60 заявления за гласуване на секция.

По „вечната” тема с фалшифицирани подписи в подкрепа на кандидат-президентски двойки, друг говорител на ЦИК – Александър Андреев, препрати към прокуратурата. На въпрос дали от ЦИК ще инициират промяна в закона, за да няма такива злоупотреби, Андреев посочи пред Нова телевизия, че ЦИК няма законодателна инициатива, но е стартирала процедура да инициира предложение пред депутатите.

Александър Андреев обяви и, че скандалното решение за медийните пакети си остава в сила. Според него интернет медиите не са национални медии и нямат право да получават пари от медийните пакети, които се отпускат на партиите без държавна субсидия. Вече се подготвя колективна жалба от интернет и регионалните издатели в България срещу решението на ЦИК по реда на Изборния кодекс пред Върховния административен съд (ВАС).

Припомняме, че кампанията за президентските избори започва в петък – 8 октомври. Кампанията ще продължи до петък, 7 ноември, когато в полунощ се прекратява всякаква агитация.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес