Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"От хвърлена сянка до повече от същото": Мнение на евродепутатите ни за ресора "Стартъп и иновации"

18 септември 2024, 08:28 часа • 875 прочитания

Новите български евродепутати в Европейския парламент - Андрей Ковачев, Никола Минчев, Илхан Кючюк, Станислав Стоянов, Цветелина Пенкова и Ивайло Вълчев коментираха в изнесеното студио на bTV в Страсбург предложения ресор "Стартъп и иновации" на Екатерина Захариева в Европейската комисия. 

Още: Захариева: България получи един от ресорите на бъдещето

Мненията на евродепутатите

Евродепутатът от ГЕРБ-СДС, част от ЕНП Андрей Ковачев заяви, че е много доволен от ресора, който получава бившия външен министър Екатерина Захариева. Няма никаква сянка върху кандидатурата на Екатерина Захариева и ресорът, който получава, увери Ковачев, според когото Захариева ще се предстваи отлично по време на изслушванията за ресора. 

Той призова евродепутатите да бъдат обединени за българската кандидатура за предложения ресор на Екатерина Захариева. 

Евродепутатът от ПП-ДБ, част от "Обнови Европа" Никола Минчев заяви, че ресорът, предложен на Екатерина Захариева - "Стартъп и иновации", има потенциал. Нищо не се е променило от последната седмица, за което пожелавам на госпожа Екатерина Захариева да се представи добре, каза Минчев.

Евродепутатът от АЛДЕ Илхан Кючюк заяви, че големият въпрос е какво предлага Европейската комисия. Трябва да има ясен фокус новата ЕК какво иска да постигне през следващите 5 години. Това, което се предлага на Екатерина Захариева е повече от същото, коментира Кючюк. 

Евродепутатът от "Възраждане" Станислав Стоянов, част от групата на "Суверенна Европа", заяви, че ресорът не изглежда един от най-интересните и значимите, но има години напред, за да се докаже. В края на мандата на ЕК ще стане ясно дали ресорът е бил добър или не, коментира Стоянов. 

Евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова заяви, че България е имала добър шанс за ключов ресор като ресор "Енергетика". Името на България бе в реалните обсъждания за ключов ресор. В момента сме в ситуация, в която трябва да се борим за ядрената енергетика, коментира Пенкова. Тя посочи, че всеки ресор за България е важен и трябва да се бори за него. 

Пенкова е сигурна, че Екатерина Захариева ще се подготви добре, за да получи ресора "Стартъп и иновации". 

Евродепутат от ИТН Ивайло Вълчев, част от европейските консерватори заяви, че Захариева получава интересен ресор, който няма да бъде пречка за страната.

Още: Йотова: Очаквах България да получи някой от по-ресурсните ресори в ЕК

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес