Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орешарски: Нужна е градивна дискусия за бъдещето на енергетиката

30 май 2014, 09:28 часа • 14221 прочитания

Имаме нужда от градивна дискусия за бъдещето на енергетиката. Това заяви след гласуването на четвъртия вот на недоверие срещу кабинета премиерът Пламен Орешарски. Той благодари на всички депутати, които по думите му „подкрепиха работата по възстановяването на системата”.

За втори път през последните няколко дни стана ясно, че е изготвена нова стратегия за енергетиката. В този контекст Орешарски обясни, че енергетиката е тема, върху която трябва да се дискутира.

Отново беше отчетено, че в системата са допуснати много грешки. Някои от които от 80-те години на XX век. Други били от по-скорошно време – например големият обем ВЕИ централи, които затруднявали балансирането.

Малко по-рано днес очаквано и четвъртият вот на недоверие на кабинета Орешарски не мина. Това стана след две гласувания.

При първото гласуване "за" бяха само 93-ма депутати, т.е. парламентарната група на ГЕРБ от 90 депутати в този момент плюс депутатите на Николай Бареков - Светлин Танчев, Румен Йончев и Красимир Стефанов, а "против" бяха 116 народни представители - от групите на БСП и ДПС. "Атака" не гласува.

Последва процедура от депутата на ГЕРБ Александър Ненков, който заяви, че часът на това правителство е изтекъл и е редно да се покаже уважение към българския избирател. Това не промени нищо - същият резултат се получи и при повторното гласуване, при абсолютно същите параметри на разпределение на гласовете.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес