Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Омбудсманът твърдо против орязването на бюджета му

14 октомври 2013, 19:07 часа • 23257 прочитания

Омбудсманът на републиката Константин Пенчев се противопостави на решението на министър-председателят Пламен Орешарски бюджетът на институцията да бъде намален. Според обществения защитник орязването на парите на институцията е посегателство върху нейната независимост.

В писмо до премиера Пенчев посочва, че през последните години доверието на гражданите в българския омбудсман се е повишило многократно и доказателство за това е лавинообразно нарастващият брой на жалбите и сигналите. До 10.10.2013 г. до омбудсмана са адресирани 6050 оплаквания, което е с 45% повече в сравнение със същия период на 2012 г.

Константин Пенчев припомня, че през 2012 г., след многократно настояване от страна на ООН България да изпълни ангажимента си по Факултативния протокол към Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание (в сила за страната ни от 1 юли 2011 г.) и да определи държавна и независима финансово институция, която да е Национален превантивен механизъм (НПМ), тази функция е поета от омбудсмана. Във връзка с този нов мандат от началото на юни 2012 г. в структурата на институцията има нова дирекция - „НПМ и основни права и свободи на човека", чиято дейност е да контролира дали има условия за нарушаване на човешките права в местата, където се намират лица, лишени от свобода или където са задържани или настанени лица вследствие на акт или със съгласието на държавен орган, които места те не могат да напуснат по собствена воля. За гарантиране на изпълнението на функцията на НПМ бюджетът на омбудсмана за 2012 г. е увеличен с недостатъчните 300 хил. лв. (за сравнение - предвиденото в писмото на министъра на финансите намаляване на бюджета е с 312 хил. лв.). Омбудсманът подчертава, че първият Доклад за дейността му през 2012 г. като НПМ е оценен изключително високо от Подкомитета на ООН по предотвратяване на изтезанията.

„На фона на цялата правозащитна дейност на националния омбудсман категорично трябва да заявя, че определеният в писмото на министъра на финансите размер на разходите за 2014 г. - 2 226 хил. лв., който е дори по-малък с 12 хил. лв. от бюджета за 2011 г., е крайно недостатъчен и застрашава изпълнението на функциите на обществения защитник, възложени му със закон" - пише Константин Пенчев.

Той допълва, че ако предвиденото орязване на бюджета стане факт, ще бъде принуден да уведоми за бъдещото ограничаване на дейността на омбудсмана не само Подкомитета на ООН по предотвратяване на изтезанията, но и всички европейски и международните организации на правозащитни институции, в които омбудсманът на Република България членува.

„Позволявам си да изразя увереност, че като министър-председател, загрижен за правата и свободите на хората, ще допринесете не само за запазване, но и за разширяване на независимостта на омбудсмана, защото подкрепата за тази институция е подкрепа за гражданския контрол и е в интерес на всички граждани" - завършва омбудсманът.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес