Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Окончателно: ЦИК отказа регистрациите и на двете ДПС-та (СНИМКИ)

09 септември 2024, 11:48 часа • 6784 прочитания

Без дебати и обсъждания Централната избирателна комисия (ЦИК) с пълно мнозинство отказа да регистрира за участие в предстоящите избори двете коалиции - "ДПС - Ново начало" (ДПС-Пеевски) и "Демокрация, права и свободи - ДПС" (ДПС-Доган).

По време на редовното си заседание на 9 септември членовете на ЦИК взеха две отделни решения за отказ от регистрация, като те подлежат на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) в тридневен срок - възможност, от която ще се възползват и двете фракции.

Още: Бивш шеф на ЦИК де факто прехвърли всички решения на комисията към съда

Дотук се стигна, след като и двете коалиции включиха в състава си партията ДПС. Това създаде напрежение и противоречия в рамките на Изборния кодекс, според който една партия може да участва само в една коалиция. Припомняме, че ЦИК даде указания на двете фракции в движението да докажат, че ДПС не е част от нито една от двете коалиции - искане, с което те не се съобразиха. ДПС около Доган обяви, че заради това ще подаде жалба във Върховния административен съд, но днес се разбра, че паралелно е подадено и искане тя да бъде оттеглена. Разпореждането не подлежи на обжалване, се посочва още в съобщението от ВАС. Оказа се още, че е предоставена една банкова сметка и от двете ДПС-та.

Снимка: БГНЕС

Припомняме, че през уикенда евродепутатът и зам.-председател на ДПС Илхан Кючюк, който е от лагера на почетния председател Ахмед Доган, допусна, че съдът може да заеме страната на Пеевски. И двете фракции заявиха, че няма да се съобразят с указанията, които получиха от ЦИК  - да представят документи, че ДПС не е част от нито едно от двете обединения, с които двата враждуващи лагера в движението подадоха заявление за регистрация за предсрочните парламентарни избори. "Не ми се иска да вярвам, че Върховният съд може да е пленен до такава степен, но данните, които се изнасят в Народното събрание, в ресорната комисия, ако се потвърдят - това е зловещо. Имам, за съжаление, някакво лошо предчувствие - че такова влияние може да бъде осъществявано или е осъществявано, като слушам аватарите на Пеевски как свободно казват: "Този въпрос ще се реши във ВАС, защото ние там сме силни и държим нещата", коментира Кючюк пред БНР.

Още: И двете ДПС отказаха да изпълняват указанията на ЦИК

Какво следва?

Оттук нататък най-вероятно предстои и двете фракции в Движението да обжалват решението на ЦИК пред ВАС. Едното възможно решение на магистратите е да потвърдят отказа на ЦИК за регистрация и така двете коалиции не биха участвали в този формат, в който са подали заявления. Възможно е да бъде дадено указание на ЦИК да регистрира за участие една от двете коалиции, което обаче бе разчетено от експерти като възможна пряка намеса от страна на независимата съдебна власт в политическия процес. Ако липсват документи - този, който не е изпълнил условията, също може да получи отказ.

Колаж: БГНЕС

ВАС има тридневен срок, в който следва да се произнесе при евентуалните подадени жалби от страна на "Демокрация, права и свободи - ДПС" и "ДПС - Ново начало". Последната дума на върховните съдии обаче почти ще съвпадне с крайния срок за подаване на документи за регистрация на партиите и коалициите - 17:00 часа на 11 септември. Възможен е дори вариант, при който ВАС да се произнесе и на следващия ден - 12 септември, което на практика ще лиши от възможност двете крила да реагират своевременно. При настоящите обстоятелства обаче каквото и да е решението на съда при евентуален иск за нова регистрация двете ДПС-та няма да могат да се справят и със сроковете за събиране на нови подписи, с които да се включат във вота - нужните за целта за 2500.

Още: Знае ли ЦИК кога са изборите? Откриха секции за гласуване за изборите на... 9 юни (СНИМКИ)

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес