Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оказаха ни натиск, за да променим позицията си за "Сребреница": Говорят експерти по международни отношения

03 юни 2024, 08:24 часа • 4890 прочитания
Реклама

Експертът по международна политика и бивш заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев заяви, че за пореден път ставаме свидетели на податлива и половинчата българска външна политика. Няма с какво да учудим повече другите дипломати, но българската позиция е лош сигнал за дипломацията и външната политика като цяло, коментира той в студиото на БНТ. 

Още: "Разговор между глухи": Надежда Нейнски за дебата на политиците и казуса Сребреница

Получихме звучен шамар

По думите му България като държава, участвала в подготовката за документите на резолюцията на ООН за Сребреница, трябваше да застане зад тях, а не да се въздържа от позицията си. "За мен това беше грешно действие, дали повлияно от чужд натиск, но видимо позицията ни за Сребреница е повлияна от чужд натиск", изтъкна Керемедчиев. 

Според него България е получила звучен шамар за скандала около българската позиция за Сребреница. Сърбия се опитва да показва мускули в региона, като тя играе силно и рязко, а България в момента се огъва, посочи Милен Керемедчиев. 

България под натиск

Той застава зад думите си, че служебният премиер Димитър Главчев е най-некомпетентният служебен външен министър, който България е имала, тъй като се подава под натиск. 

Още: Главчев: Няма скандал с позицията за Сребреница

Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи се съгласи с думите на Керемедчиев, че ни е оказан натиск за промяна позицията ни за Сребреница. Той посочи, че голяма част от дебатиращите не са чели резолюцията на ООН за Сребреница и какво пише в нея. Когато става дума за съдържанието и осъждането на геноцида в Сребреница, България има ясна позиция и не трябваше да я променя, категоричен бе Кючуков. 

Според него дипломацията е отстранена при правенето на външна политика. Това ще доведе до несъобразяване на европейските ни партньори с българската позиция, защото българската позиция е податлива, посочи Кючуков. 

Още: ГЕРБ се разграничи от позицията на Димитър Главчев за клането в Сребреница

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес