Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: ДПС - Доган се явяват като Алианс за права и свободи (ВИДЕО)

11 септември 2024, 15:54 часа • 3955 прочитания

Лидерът на Земеделски народен саюз Румен Йончев подаде документи за регистрация на коалиция "Алианс за права и свободи" в ЦИК, обяви самият той пред медиите. 

"Името не е случайно, както се досещате. Искаме с името "алианс" да заявим много по-широко отваряне към всички български граждани, затова сме в тази коалиция", каза още Йончев.

Кой влиза в коалицията?

В коалицията влизат Земеделски народен съюз и партия СБОР. По-интересното е, че в коалицията, влиза и фракцията на Ахмед Доган в ДПС, макар и неофициално.

"Ще участваме заедно с ДПС на изборите. Не крием това, че ДПС ще участва при нас. ДПС е достатъчно добре известна и позната партия, не мисля, че тя трябва да бъде идентифицирана с един или друг. ДПС е само една", посочи Йончев.

На въпрос дали ще обърка избирателите на ДПС, Йончев отговори:

"Подценявате българските граждани и избиратели, те няма да се объркат. Ще гласуват така, както трябва, защото виждат кой - кой е в българската политика". 

На въпрос дали хора от ДПС ще участват в листите на Алианса, той каза: "Ще видите, кампанията предстои, предстои регистрация на листите, предстои и обявяването на водачи на листи".

Решението на ВАС за "ДПС - Ново начало"

Йончев не е изненадан от решението на ВАС да се регистрира коалицията на Пеевски "ДПС - Ново начало", но го нарече порочно. 

Припомняме, че до решението се стигна, след като коалициите около Делян Пеевски ("ДПС - Ново начало") и около Ахмед Доган (Демокрация, права и свободи - ДПС) отказаха да спазят разпоредбата на Изборния кодекс, според която една партия не може да участва в различни коалиции в едни и същи избори и така ЦИК отказа да ги регистрира. Днешното решение на съда е окончателно, като се очаква утре решението на ВАС по сходната жалба на ДПС около Доган. ОЩЕ: Развръзката: Съдът отсъди за Пеевски, нареди на ЦИК да регистрира "ДПС-Ново начало"

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес