Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Очаквано: ВАС не допусна ДПС-Доган до изборите

12 септември 2024, 15:26 часа • 6454 прочитания

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на коалиция „Демокрация, права и свободи - ДПС“ - т.е. ДПС-Доган - срещу решението от 9 септември на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което беше отказана регистрацията на коалицията за участие в изборите за народни представители на 27 октомври.

Решението на върховните магистрати е окончателно.

Това беше очаквано решение, след като вчера, 11 септември, ВАС реши да допусне коалиция "ДПС - Ново начало" на кръга около Делян Пеевски до изборите за парламент. Тъй като една партия не може да участва в повече от една коалиция, беше почти сигурно, че формацията около Ахмед Доган няма да бъде допусната до вота в този си вид.

Още: Развръзката: Съдът отсъди за Пеевски, нареди на ЦИК да регистрира "ДПС-Ново начало"

Крилото около почетния председател на ДПС обаче се регистрира под друго име: Официално: ДПС - Доган се явяват като Алианс за права и свободи (ВИДЕО).

Мотивите на съда

Вчера ВАС се мотивира, че допуска ДПС-Пеевски до изборите, защото коалицията "ДПС - Ново начало" е подала първа заявление за участие, макар и електронно и в извън работното време на ЦИК. В днешното решение също е отбелязано, че от страна на коалицията "ДПС - Ново начало" на 02.09.2024 г. в 00,05 часа по електронен път е подадено заявление по образец, подписано с електронни подписи и от двамата представляващи коалицията. Това заявление не е било отразено в регистъра, не е било и разгледано от ЦИК - съответно липсват констатации дали то отговаря на изискванията на Изборния кодекс (ИК) и решението на парламента от 27 август 2024 г. относно регистрацията на партии и коалиции в ЦИК за участие в насрочените парламентарни избори.

Още: Силвия Великова: ВАС се хвана за най-несериозния аргумент на ДПС-Пеевски, ще има подозрения (ВИДЕО)

"Съгласно разпоредбите на чл.18а от АПК и чл.8, ал.2 от Закона за електронното управление (ЗЕУ), административните органи са задължени да предоставят всички услуги в рамките на своята компетентност и по електронен път, освен ако закон предвижда особена форма за извършване на отделни действия. В Изборния кодекс не са предвидени особени действия за регистрация като например нотариална заверка на подписите, поради което заявлението за регистрация на коалиция за участие в избори можe да бъде подписано както саморъчно, така и електронно", гласи решението.

Отново е посочена практиката на Административен съд - Стара Загора по дело от 2021 г., когато по електронен път бе подадена листата на "Демократична България" и беше допусната.

Снимка: БГНЕС

"В Решение № 3546-НС/27.08.2024 г. на ЦИК в Раздел ХII – Подаване на документи за регистрация в т.43 е отбелязано, че ЦИК започва да приема документи за регистрация на партиите и коалициите за участие в изборите за народни представители от 9.30 ч. на 02.09.2024 г. в сградата на Народното събрание. Съгласно чл.140, ал.1 от ИК партиите, образували коалиция за участие в избори въз основа на общо решение, представят в ЦИК заявление за регистрация не по-късно от 45 дни преди изборния ден. Съгласно тази правна норма, началната дата за подаване на документи е 02.09.2024 г., като законовата норма не определя начален час", тълкуват върховните съдии.

Още: Пеевски: Ахмед Доган е от земеделците (ВИДЕО)

Горното дава основание да се приеме, че заявленията на двете коалиции - ДПС-Доган и ДПС-Пеевски, в образуването на всяка от които участва партия ДПС, не са подадени едновременно. Заявлението на коалицията „ДПС - Ново начало“ е било подадено преди заявлението на коалиция „Демокрация, права и свободи - ДПС“ - още в 00,05 часа на 2 септември по електронен път. "Според правилото на чл.29, ал.6 от АПК исканията, подадени по електронна поща преди изтичане на даден срок, макар и извън работното време на органа, се смятат за подадени в срок", аргументират се от ВАС.

Върховните магистрати приемат, че със свое Решение ЦИК не може да ограничава сроковете, дадени в Изборния кодекс. В случая няма значение работното време на административния орган, обективирано в предходно негово решение, касаещо организацията на неговата работа.

Предвид изложеното, върховните магистрати приемат за правилно решението на ЦИК, с което е отказана регистрацията на коалиция „Демокрация, права и свободи - ДПС“ за участие в изборите. „ДПС - Ново начало“ е регистрирано от ЦИК за участие в изборите, поради което и забраната на чл.127 от ИК е недопустимо регистрирането на друга коалиция с участието на същата политическа партия – ДПС.

Още: "Има ли все още съмнение, че Чолаков е на каишка на Пеевски?": Бориславова за решението на съда за ДПС

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес