Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Очаквано: Депутатите приеха само промените на ГЕРБ в Изборния кодекс

17 юни 2016, 12:31 часа • 1027 прочитания

Народното събрание прие на първо четене само промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ. „За“ текстовете гласуваха 111 депутати, 35 бяха „против“, 21 се въздържаха.

Те предвиждат в рамките на ЕС, извън посолствата, да бъдат откривани секции при наличие на поне 60 заявления от избиратели. Извън страните от ЕС секции ще може да бъдат откривани по преценка на посолството. Максималният брой секции, независимо от държавата, е 35.

Промените бяха направени, за да бъде улеснено гласуването на сънародниците ни в чужбина, след като мнозинството отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев със същото искане.

Депутатите отхвърлиха останалите 6 законопроекта - на АБВ, на БСП, на ДПС, на БДЦ, както и внесените поотделно от независимия депутат Георги Кадиев и от лидера на ДСБ Радан Кънев предложения на омбудсмана Мая Манолова по искане на българи, живеещи в чужбина. Предложенията на Манолова връщаха стария режим за автоматично откриване на секции там, където на предишни избори са гласували повече от 100 души.

БСП пък поиска парламентът да наложи мораториум върху промените в Изборния кодекс до произнасяне на Конституционния съд и провеждането на референдума, иницииран от "Шоуто на Слави". Според левицата на фона на ситуацията в страната се разиграват тясно партийни пазарлъци на терена на изборното законодателство.

По време на дебатите бившият председател на ДПС Лютви Местан заяви, че с приемането на промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ се гради най-мракобесната част от историята на страната. Той посочи, че от партията на Бойко Борисов плащат неофашистката цена за стабилността на управлението.

Местан подчерта, че той ще подкрепи промените предложени от Радан Кънев, като според него те са отстоявали принципните си позиции и по време на първите промени в Изборния кодекс, които бяха приети през май. Той заяви, че ще подкрепи и този на ДПС, но той не е достатъчно пълен.

Това явно раздразни бившите му съпартийци и Четин Казак веднага репликира с думите: "Защо градихте изказването си върху промените на Кънев, нашите не са по-различни".

По думите му в законопроекта на Радан Кънев няма нито думичка за агитацията на майчин език и затова било странно, че Местан ще ги подкрепи. 

Бившият председател на движението веднага взе дуплика и заяви, че за него борбата за агитация на майчин език се води в съда. "Аз ще докарам тази борба до успешен край", категоричен беше той.

Валери Жаблянов от на БСП също репликира Местан и заяви, че: „Кафето с Бойко Борисов вече е изпито и няма начин след него нещата да се върнат като преди него”.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че има много българи от турски произход в Испания. Той коментира, че в САЩ има стотици хиляди България и запита, защо секции за Турция досега са били със 104 повече от тези държави.

Местан в дуплика подчерта, че секции в Турция са повече, защото са повече и избирателите. 

"Не приемаме, че в общия законопроект на ГЕРБ се либерализира режимът за гласуване в чужбина, не той се затяга", каза от своя страна Радан Кънев.

По думите му в Изборния кодекс става дума за същностен национален въпрос, който не може да се реши по начина на пазарлъка. "Ние сме убедени, че парламентът трябва да насърчава гласуването на българите в чужбина, а не обратното", добави "синият" лидер.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес