Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обрат: ИТН няма да подкрепи кабинет с мандат на ГЕРБ или ДПС - Слави Трифонов иска папката с третия мандат

19 юни 2024, 17:49 часа
Реклама

"Има такъв народ" няма да подкрепи правителство нито с първия, нито с втория мандат.

Реклама

Това стана написа в профила си в социалните мрежи лидерът на партията Слави Трифонов. По думите на шоумена надеждите на ИТН са президентът Румен Радев да връчи третият мандат на тях, за да предложат експертен кабинет.

Още: Петков: Пеевски изнудва Борисов, скоро ще разберем цената на ИТН

"Суверенът се изказа много ясно. Партиите бяха подредени, а огромната част от хората не излязоха да гласуват. ИТН е шеста партия в 50-тия парламент и за това, съвсем логично, аз изчаках достатъчно дълго време, за да може първата, втората и третата партия да направят необходимото, за да има редовно правителство. Това обаче не се случва. Аз чувам някакви нелепи изказвания от страна на някои партии, които казват: "…на всяка цена трябва да има правителство, но ние няма да го подкрепим, а тези които го подкрепят са смокиново листо и са купени…", пише Трифонов.

Снимка: БГНЕС

Той подчертава, че "тези и други подобни абсурди заливат медиите и интернет. Всякакви социолози, политолози, журналисти и дори едни шарлатани убедено обясняват как аз съм сключил сделка с ГЕРБ и ДПС, това се разбира от самосебе си, и те са абсолютно сигурни, че бъдещото правителство ще е нещо такова. Съжалявам за клишето, но наистина щеше да ми е смешно, ако не беше толкова тъжно", пише шоумена.

Още: ИТН със знак към ГЕРБ: Никой няма тежест да поставя ултиматуми на когото и да било, за каквото и да било

По думите му след като се е посъветвал със своите съпартийци, е решил следното: "ИТН няма да подкрепи правителство с първия или с втория мандат. Има достатъчно много партии и свободно мислещи депутати, които да предприемат такъв ход. Аз се надявам и очаквам третият мандат да дойде в ИТН и тогава ние ще предложим експертно правителство, което да свърши определени и важни за страната неща за определено време. И ако мандатът дойде при нас, предлагам всички политически сили да подкрепят такова правителство, ако не искат наесен да ходим на избори. Мисля, че съм безпрекословно ясен", пише Слави Трифонов.

Припомняме, че изявлението на ИТН идва на фона на преговорите за излъчване на правителство с първия мандат, за което се очакваше именно Слави Трифонов и Делян Пеевски с ДПС да дадат подкрепа на ГЕРБ и Бойко Борисов. Припомняме и, че само преди 3 години ИТН спечели изборите и избра да не прави правителство с първи мандат: България през 2021 година: Избори, избори, избори

По-рано днес на старта на 50-ото Народно събрание кандидатът за председател на парламента Рая Назарян от ГЕРБ-СДС не бе избрана, което бе разчетено като ясен знак за липсата на консенсус и за бъдещо мнозинство.

Още: ГЕРБ: Нито ДПС, нито ИТН са изразили категорична подкрепа за кабинет

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес