Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обрат: Доган регистрира оригиналното ДПС за изборите (СНИМКИ)

09 септември 2024, 12:57 часа • 10413 прочитания

След като Централната избирателна комисия отказа да регистрира "Демокрация, права и свободи - ДПС" (ДПС-Доган) и "ДПС - Ново начало" (ДПС-Пеевски), оригиналната регистрация на партията бе използвана от хората на Доган за изборите на 27 октомври.

"В отговор на отказа на ЦИК за регистрация на нашата коалиция, с 5240 подписа внесохме документи за самостоятелно участие на ДПС с лидер д-р Ахмед Доган и председател доц. д-р Джевдет Чакъров на предстоящите парламентарни избори", написаха от пресцентъра на ДПС-Доган. На снимките се вижда как депутатът Валентин Тончев подава документите за регистрация на ДПС.

Още: Доган, Пеевски и обърканите лакеи на Прехода

Припомняме, че ЦИК отказа и на двете коалиции да ползват марката ДПС в името си, тъй като се нарушава чл. 127 от Изборния кодекс - "една и съща партия не може да участва в две коалиции едновременно". Очевидно обаче фракцията на ДПС-Доган е била подготвена с план Б при така стеклите се обстоятелства и е събрала паралелно подписи за самостоятелна регистрация на оригиналната партия без партньори и чужди партийни регистрации.

Оттук насетне не е ясно как ще се развие и съдебната сага във Върховния административен съд (ВАС). Очакванията бяха и двете фракции в Движението да обжалват решението на ЦИК за отказ от регистрация пред ВАС. При настоящата ситуация се очаква и реакцията на ДПС-Пеевски, която може да атакува и решението на ЦИК за отказ от участие, и решението на Доган да опита да регистрира самостоятелно партията, макар Делян Пеевски да е легитимен съпредседател на ДПС.

ВАС за широка употреба

Междувременно Върховния съд остави без разглеждане жалбата, подадена от "Демокрация, права и свободи - ДПС" срещу указанията на ЦИК от 4 септември, с които трябваше да се докаже как партията ДПС не е част от тези коалиции. Вчера в деловодството на ВАС от коалицията “Демокрация, права и свободи - ДПС”, са постъпили едновременно жалба и заявление за нейното оттегляне. Върховните магистрати дадоха срок до 9,30 часа днес на коалицията да предостави пълномощно за оттегляне на подадената жалба, което е направено.

Върховните магистрати приемат още, че указанията на ЦИК за отстраняване на непълноти или несъответствия в документи за регистрация не подлежат на самостоятелно съдебно обжалване, само отказът за регистрация може да се обжалва пред ВАС

Още: "ДПС-Пеевски колко избиратели могат да си купят? Те не свършиха ли тези пари? Очевидно не са": Генка Шикерова

Припомняме, че през уикенда евродепутатът и зам.-председател на ДПС Илхан Кючюк, който е от лагера на почетния председател Ахмед Доган, допусна, че съдът може да заеме страната на Пеевски. И двете фракции заявиха, че няма да се съобразят с указанията, които получиха от ЦИК  - да представят документи, че ДПС не е част от нито едно от двете обединения, с които двата враждуващи лагера в движението подадоха заявление за регистрация за предсрочните парламентарни избори. "Не ми се иска да вярвам, че Върховният съд може да е пленен до такава степен, но данните, които се изнасят в Народното събрание, в ресорната комисия, ако се потвърдят - това е зловещо. Имам, за съжаление, някакво лошо предчувствие - че такова влияние може да бъде осъществявано или е осъществявано, като слушам аватарите на Пеевски как свободно казват: "Този въпрос ще се реши във ВАС, защото ние там сме силни и държим нещата", коментира Кючюк пред БНР.

Колаж: БГНЕС

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес