Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обрат: Димитър Главчев се отказа да е пак премиер - Радев избра нов (СНИМКИ)

09 август 2024, 09:02 часа • 3157 прочитания

Изненадваща рокада в новото служебно правителство - министър-председателят Димитър Главчев оттегли заявената готовност да приеме за втори път поста на служебен премиер с оглед на сваляне на политическото напрежение.

Тази позиция разпространиха от правителствената пресслужба. В съобщението е уточнено, че Главчев благодари на екипа си за свършената работа. 

Почти едновременно с това съобщение се появи и анонс от прессекретариата на държавния глава Румен Радев, който определи за следващ кандидат за служебен министър-председател настоящия шеф на Сметната палата и бивш заместник на Главчев в същата институция Горица Грънчарова-Кожарева. Вижте коя е тя ТУК.

Още днес, 9 август, от 10.30 часа държавният глава ще приеме кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да й възложи да състави служебно правителство.

Още: "Не сме се занимавали с ала-бала, не сме седели в чужди скутове и повече не знам какво да кажа": Главчев за служебния кабинет (ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

Припомняме, че вчера Румен Радев проведе консултации с парламентарните групи от 50-ото Народно събрание за съставяне на нов служебен кабинет и избор на следващ служебен министър-председател.

Още: "Усещам неудобство от консултациите": Искри на срещата на партиите с президента за избор на нов премиер (СНИМКИ)

От думите му се разбра, че разговорите с потенциалните кандидати за бъдещ служебен премиер продължават, но и разкри, че сред тях има хора, които са изразили готовност да поемат поста. Очевидно намекът му се сбъдна и от следващата седмица България ще има нов служебен премиер.

Снимка: БГНЕС

Как стигнахме дотук?

Припомняме, че съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за излъчване на редовно правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. Според новите разпоредби на Конституцията служебен премиер се избира сред председателя на парламента, управителя и подуправителите на Българската народна банка (БНБ), председателя и заместник-председателите на Сметната палата, омбудсмана и неговия заместник.

На този фон се оказа, че към началото на август възможностите на избор на служебен премиер са още по-ограничени, въпреки че се появи ново име в лицето на председателката на парламента Рая Назарян от ГЕРБ. "Аз препотвърдих моята позиция, че ярки политически фигури няма да допринесат нито за добрия тон и диалог между партиите в предизборната кампания, нито ще повишат доверието в политическия процес", каза Назарян след среща с президента Радев миналата седмица.

Снимка: БГНЕС

Освен това в момента няма нито омбудсман, нито заместник, а заместник-председателите на Сметната палата са с отдавна изтекъл мандат. Поглеждайки към БНБ, следва да се отбележи, че Управителният съвет на институцията поддържа тезата да не се съвместяват двете длъжности. Още: Опасностите за България, ако човек от БНБ стане служебен премиер: Анализ на Любомир Каримански (ВИДЕО)

"Ако президентът ми предложи отново поста на служебен премиер, аз ще го приема", беше заявил от своя страна служебният премиер Димитър Главчев. Някои настоящи министри също изразиха готовността си да участват в предстоящото ново служебно правителство, ако получат покана за това.

Още: Президентът към медиите: Вие кого ще ми посочите за министър-председател?

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес