Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма да наказвам представителя ни в ООН за Сребреница, обяви Главчев

03 юни 2024, 17:57 часа • 3497 прочитания
Реклама

Няма да има наказания за позицията на представителя ни в ООН за Сребреница. Това каза пред служебният премиер Димитър Главчев.

Припомняме, че преди няколко дни беше разпространената грама, подписана от служебния премиер, който е и външен министър, до постоянния ни представител в ООН Лъчезара Стоева. Грамата е получена на 23 май и предвижда промяна на позицията на България по отношение на резолюция за Сребреница.

Според документи, изнесени в онлайн изданието Bird.bg, Главчев е наредил на българския посланик да гласува „въздържал се“ за резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница. Още: Оказаха ни натиск, за да променим позицията си за "Сребреница": Говорят експерти по международни отношения

"Попитан защо час преди гласуването е имало изпратени инструкции за гласуване с "въздържал се", той обясни днес (3 юни), че това било част от процеса.

"Аз мисля, че този въпрос го приключихме. По процеса на изтичане на документи от Министерство на външните работи може би ще има проверка и тогава ще се разбере дали ще има последствия", коментира той. Премиерът посочи, че позицията не е коментирана нито с президента Румен Радев, нито с президента на Сърбия Александър Вучич.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес