Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново правителство: Варианти от ГЕРБ, варианти от ПП-ДБ

23 октомври 2024, 08:39 часа • 2674 прочитания

Последен предизборен дебат преди предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. В студиото на bTV един срещу друг застанаха бившият председател на 50-ото Народно събрание Росен Желязков и Делян Добрев от отбора на ГЕРБ-СДС и бившият премиер в последното редовно правителство акад. Николай Денков и Кристина Петкова от отбора на ПП-ДБ. 

Отговорите на основния въпрос дали най-после ще има редовно правителство:

  1. ПП-ДБ настоя, че такова може да има само при преговори между първата и втората политическа сила на изборите (при хипотеза това да са те и ГЕРБ), в които бъде постигнато съгласие за програма, цели и приоритети. Без Делян Пеевски и без "Възраждане".
  2. ГЕРБ, в лицето на Росен Желязков, изключи друго място извън първото и на тази база обяви следното - преговори само за програмата на ГЕРБ и уточняване на съгласие по точките в нея. Коалиционно правителство на тази основа, но ако двете формации нямат мнозинство в парламента, заедно да решават с кого да преговарят за осигуряване на парламентарно мнозинство, като не изключиха никого изрично като потенциален партньор. Не е изключен и вариант правителство на малцинството - само ГЕРБ или коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ, ако има съгласие между двете формации, но няма подкрепа от друг.

Още: Няма перспектива за устойчив кабинет след изборите: Социологическо проучване

Кой спъна ротацията?

Първи думата взе бившият председател на 50-ото Народно събрание Росен Желязков, като отговори на въпрос защо и кой спъна ротацията в кабинета Денков-Габриел. Той заяви, че който гледа назад, може да се спъне напред. Ако си припомняме грешките, не можем да се откъснем от тази тенденция на непрекъснато взиране в дефетите на другия и да не може да се направи ефективно и устойчиво управление, коментира Желязков. 

Акад. Денков подкрепи думите на Желязков и каза, че трябва да се учат от грешките. Ротацията се препъна в борбата с корупцията, посочи бившият премиер. 

Росен Желязков не каза какви са допуснатите грешки за провалената ротация и повтори още веднъж тезата си, че ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се взират в грешките, няма да могат да продължат напред. Причината според него, че е нямало ротация е, че нямаше и коалиционно споразумение. 

Денков заяви, че занапред трябва да има коалиционно споразумение, изготвено на база преговори за всичко. Правителството трябва да има ясен ангажимент от политически сили, уточни той. 

Делян Добрев също се намеси и заяви, че сглобката е била грешка, като дефицитът е 18 млрд. лв. в бюджета. Да не отваряме и темата за "Лукойл" и ако ще се държим възпитано, не ми говорете за корупция, призова Добрев.

Кристина Петкова отговори, че ако трябва да си говорят за възпитано, дебатът не трябва да започва с взаимни обвинения. Тя даде пример какво се случи и с проекта "Южен поток" и попита Добрев специално за неговото име и темата "корупция". 

Още: Г-н Добрев, прекалено много живна разговорът. Когато се казва лъжа, трябва да се отговори

Росен Желязков обърна внимание, че кампанията след няколко дни приключва и още идващият понеделник след изборите, трябва да се мисли какви са конкретните стъпки. Часовникът до връчването на първия мандат започва да отброява и ако ГЕРБ е първа политическа сила ще очакват подкрепа от втората политическа сила. Втората политическа сила ще е ПП-ДБ, посочи той. 

Какъв ще е бъдещият кабинет след изборите?

"Клетва, че няма да се подкрепи първият мандат, е грешна", каза Желязков. Той изтъкна, че ГЕРБ-СДС ще предложат коалиция, политика за Еврозоната, приемане на необходимото законодателство, което да осъществява политиките в сферите. Ако получим подкрепа на втора формация, тогава заедно ще мислим кой да бъде трети или четвърти, ако нямаме мнозинство. 

Желязков заяви, че ако не получат подкрепа на втория от изборите, ГЕРБ ще предложат правителство на малцинството. Много е вероятно с ПП-ДБ да нямаме мнозинство и тогава не е изключено да предложим съвместно правителство на малцинството, което да търси подкрепа от другите политически сили. Тогава идеята за равноотдалечен премиер трябва да придобие характеристиката на равноблизък премиер, очаква Росен Желязков. 

Акад. Николай Денков поиска целите и задачите на бъдещото правителство да бъдат записани в програмен документ, за който да се преговаря. Логиката е, че мандатът трябва да получи този, който ще намери политическа подкрепа. В преговорите трябва да влезе отпушване на ПВУ (Планът за възстановяване и развитие), антикорупционните закони и името на премиера. Поуката е, че преговорите не трябва да се правят при затворени врати, а да се водят открити разговори, настоя Денков. 

Росен Желязков заяви, че ще има консултации за правителство: Ако не се подкрепи първия мандат, тогава ПП-ДБ освен или без ГЕРБ с кого ще направи коалиция? 

Акад. Николай Денков посочи, че не е казал, че ПП-ДБ няма да подкрепят първия мандат. Денков заяви, че има идея кой да бъде равноотдалечен премиер и такъв ще бъде предложен по време на разговорите за съставяне на правителство. Той уточни, че с Делян Пеевски ПП-ДБ няма да правят коалиция. Денков запита Росен Желязков дали от ГЕРБ ще търсят подкрепа от Делян Пеевски?

Още: Росен Желязков: Ако предложим Марио Драги за кандидат за премиер, веднага ще кажат, че е гербер

Росен Желязков беше категоричен, че първият мандат е мандатът на победителя. Ако ПП-ДБ са победители, ГЕРБ ще ги подкрепят, но ако ГЕРБ са победители на изборите, ще очакват подкрепа от ПП-ДБ. Акад. Николай Денков обаче го контрира, че това е грешна логика, тъй като първият на изборите трябва да организира консултации и да търси подкрепа за правителство, а не да иска да бъде подкрепен само защото е първи.  Акад. Денков очерта профила на надпартийния премиер - човек юрист, икономист, с обществен опит, човек, който е учатвал в обществения живот и да не е тясно обвързан с политическа партия. 

Делян Добрев отново се намеси в разговора и заяви, че се готви ляво популистко правителство с поглед към Русия и Путин. Правителство без участиесто на ГЕРБ означава кабинет с някаква фигура, подкрепено от "Възраждане". Кристина Петкова контрира Добрев и заяви, че целта на ПП-ДБ не е да прави ляво популистко правителство.

Отново прехвърчаха искри и за дефицита от 18 млрд. лв. в бюджета.  Денков директно призова Делян Добрев да се хванат на бас, че няма да има дефицит в бюджета от 18 млрд. лв. 

Росен Желязков призова отново дебатът да се върне към разговора за съставяне на правителство. Той запита ПП-ДБ дали ще поканят "Възраждане" на разговори за правителство. Денков определи въпроса като чудесен и отсече, че ПП-ДБ няма да канят формацията на Костадин Костадинов на разговори за кабинет. 

Росен Желязков добави, че няма нищо антикорупционно в антикорупционното законодателство. В понеделник разговорите ни не би трябвало да бъдат по този начин, посочи Желязков и призова Денков да не използва обидни думи, защото тежат като воденичен камък. 

ГЕРБ предлагат Борисов за премиер?

Желязков пак заяви, че ще предложат на ПП-ДБ заедно да направят правителство и ако нямат достатъчно гласове, формацията на Бойко Борисов ще предложат кабинет на малцинството. Росен Желязков изтъкна, че ГЕРБ-СДС предлагат политическа фигура за премиер, а ПП-ДБ - независим и неутралсен човек. В сблъсък между Кристина Петков и Росен Желязков кой ще е предложеният премиер след изборите, Желязков обяви, че Бойко Борисов ще е предложението за премиер на ГЕРБ, ако партията има над 80 депутати в новия парламент. Предлагайки Борисов отрязвате възможността за преговори за съставяне на правителство, отсече акад. Денков. 

"Вие сте готови да работите с Пеевски и да предложите Бойко Борисов за премиер", категоричен беше акад. Денков. 

Делян Добрев определи като неправилно да се пришива Делян Пеевски към ГЕРБ-СДС. 

Акад. Николай Денков заяви, че ако ГЕРБ искат да работят с ПП-ДБ, трябва да приемат антикорупционните закони и да се отпуши ПВУ. Росен Желязков пък заяви, че ако Лена Бориславова от ПП-ДБ ги е предложила на председателски съвет, е щяло да влязат и да се приемат. 

Кристина Петкова пак запита Росен Желязков дали ГЕРБ са готови да работят с ПП-ДБ честно и с равноотдалечен премиер. Желязков пък отсече, че пак си говорят в стила на Хари Потър, без да се споменава името на Волдемор. Желязков призова Денков да не държи като обиденият премиер, а Делян Добрев пък жегна Денков, че се сърди, че не е станал външен министър, за да може да пътува. Достатъчно съм пътувал, не му остана длъжен Добрев.

Кръстосен огън

Денков запита дали с Пеевски и неговото ДПС и с "Възраждане" ще се преговаря, очаква ли се подкрепа от тях и какво ще е правителството на малцинството. Желязков заяви, че ако има коалиция с ПП-ДБ за подкрепа на политиките, които имат стратегическа цел, тогава заедно ще решат с кого да преговарят. Ако ПП-ДБ не подкрепят първия мандат, тогава ще се предложи правителство на малцинството да се направи отново с ПП-ДБ.

Росен Желязков обвини ПП-ДБ, че тласка България към осми поред предсрочни избори и не са готови да работят за стабилно управление. Той подчерта, че няма ултиматум в предложението на ГЕРБ-СДС. Ние имаме протегната ръка и от вас зависи дали ще я приемете. "С Борисов ли!? Благодаря", отсече Денков. 

Кристина Петкова от ПП-ДБ каза, че след седем пъти избори ГЕРБ са имали възможността да съставят правителство неведнъж, но не са получили подкрепа, дори ДПС се разцепи последният път. Фигурата на Бойко Борисов бе причината за протестите през 2020 г., посочи тя. 

Росен Желязков реагира като ощипан с думи, че е много важно в цивилизования свят да не се обиждат политическите лидери. Бойко Борисов показа висш пилотаж как се прави компромис - да простиш на човека, който те е арестувал и да водиш разговори за съставяне на правителство с него, каза Желязков, визирайки Кирил Петков. ГЕРБ не се срамуват от лидера си, а се гордеят с него, каза още Желязков.

Още: Росен Желязков с идея всички лидери да са част от бъдещия кабинет

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес