Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият служебен премиер с намек за рокади: "Започвам разговори със сегашните министри и други експерти" (СНИМКИ)

09 август 2024, 11:51 часа • 1227 прочитания

"Още от утре започвам разговори със сегашните министри и с други експерти. Ще се справя".

Това каза номинираната за нов служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева пред журналисти след края на церемонията по връчване на проучвателен мандат за съставяне на ново служебно правителство от президента Румен Радев.

"Ще сформирам кабинет, който да гарантира нормалното функциониране на държавата до съставяне на редовно правителство", каза следващия служебен премиер и подчерта, че най-важната задача на служебното правителство е провеждането на честни и демократични избори.

Още: Коя е Горица Грънчарова-Кожарева, посочена от президента за служебен премиер?

Снимка: БГНЕС

Припомняме, че при връчването на проучвателния мандат държавният глава също обърна внимание, че досегашният служебен кабинет на Димитър Главчев не е успял да се справи с политическите зависимости и злоупотребата с власт. Част от критиките са насочени най-вече към вътрешния министър Калин Стоянов, а гласовете в подкрепа на това той да не е част от следващия кабинет нарастват. Още: ПП-ДБ разкриха десетки хиляди купени гласове повече, посочиха за виновен Калин Стоянов

Освен това някои настоящи министри вече изразиха готовността си да участват в предстоящото ново служебно правителство, ако получат покана за това. При всички случаи пълния състав на новото правителство ще стане ясен до 19 август - това е крайния срок, който постави държавния глава на новия премиер за представяне на папката с министри. След това предстои новото служебно правителство да положи и клетва пред депутатите в пленарна зала. Припомнете си цялата процедура и сроковете ТУК.

Още: "От Гълъб на Горица" и "Хванахме гората": Реакциите след избора на новия премиер Горица Кожарева-Грънчарова (СНИМКИ)

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес