Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова стъпка в проекта на България за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб

15 октомври 2024, 14:32 часа • 392 прочитания

Служебният кабинет взе решение за приемане на доклад на министъра на отбраната относно одобряване на проект на международен договор BU-P-LBI „Придобиване на оборудване за комуникационна сигурност“ по Програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби.

Става въпрос за изпълнение на приоритетния за Министерството на отбраната актуализиран Проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“.

Още: В защита на България и НАТО: Задействаме се с патрулните кораби и боеприпасите за тях

Прието е още упълномощаване на длъжностно лице да проведе преговори и да подпише договора при условията на последваща ратификация от Народното събрание, съобщават от Министерски съвет.

Модулните патрулни кораби: какво се знае?

Припомняме, че през ноември 2020 г. между Министерството на отбраната на България и немската корабостроителница "Fr. Lurssen Werft GmbH&Co.KG" (понастоящем "NVL B.V.&Co.KG") бе подписан договор за проектиране и построяване на два такива кораба.

Снимка: Getty Images

През 2020 г. се разбра, че самото строителство на корабите отнема от 5 до 6 години. Първият кораб, чийто корпус беше спуснат на вода през лятото на миналата година, трябва да бъде предаден на Военноморските сили до края на 2025 г., а вторият - през 2026 г.

С реализацията на обществените поръчки ще се осигурят 35-милиметрови и 76-мм артилерийски боеприпаси за 35-мм артилерийски комплекс за близко действие и 76-мм артилерийски комплекс за далечно действие на корабите. Ще се закупят още 130-мм боеприпаси за хидроакустическа защита, както и 81-мм боеприпаси за електронна война, които са необходими за осигуряване на боеспособността на оръжейните системи, както и за изпълнението в пълен обем на задачите по мисиите на ВМС. В това число влиза и защитата на морския суверенитет на страната, съобщиха преди месеци от служебния кабинет.

Договорът включва още осигуряването на корабен и брегови комплект запасни части, инструменти и принадлежности (ЗИП) за всеки един от плавателните съдове, обучение на екипажите и на инженерно-техническия състав от ВМС, осъществяване на интегрирана логистична поддръжка за период от три години след изтичане на гаранционния срок и изпълнение на дейности по индустриално сътрудничество.

През август България подписа анекс за доставка и на електронни заглушителни системи към проекта за придобиване на многофункционални модулни патрулни кораби: България ще получи и системи за заглушаване на дронове за новите си патрулни кораби.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес