Нов трус в ДСБ: Членове искат отстраняването на Атанас Атанасов, партията била пред закриване

13631
Нов трус в ДСБ: Членове искат отстраняването на Атанас Атанасов, партията била пред закриване
Снимка: БГНЕС

Нов в трус в партията на бившия премиер Иван Костов - "Демократи за силна България". След като в края на миналата година се стигна до масови чистки и напускане на някои от разпознаваемите лица, сега петима членове на ДСБ искат председателят Атанас Атанасов да бъде изключен.

Това става ясно от писмо на депутата от 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание Петър Маринов, Стойчо Проданов, Калоян Луканов, Теодор Георгиев и Владимир Великов до председателя на коалицията "Демократична България" Христо Иванов, евродепутата Радан Кънев и опозиционният клуб в "Да, България" - "9 декември", с което искат отстраняването на Атанасов от ДСБ.

Според петимата председателят възпрепятства функционирането на върховния орган на партията - Националното събрание. Те са категорични, че според устава на партията Атанасов е бил задължен да насрочи заседание на събранието в срок от 3 месеца след проведените на 2 октомври 2022 година, парламентарни избори. Още: Разпада ли се ДСБ? Разпознаваеми лица напускат партията заради Атанас Атанасов

"Така Национално събрание на ДСБ трябваше да бъде проведено не по-късно от 02.01.2023 г. Днес е 09.01.2023 г., а Национално събрание не е проведено", заявяват членовете на партията.

Те смятат още, че за времето от над 5 години, откакто е председател на ДСБ, Атанас Атанасов е трябвало да проведе поне 4 Национални събрания. "От тези 4 задължителни събрания, Атанасов проведе само едно - това на 12.02.2022 г. Имаме всички основания да смятаме, че това събрание беше проведено не от уважение към Устава на партията, а за да бъде избегнато разпускане на партията от Софийски градски съд", пишат те.

Припомняме, че според Закона за политическите партии Софийски градски съд постановява разпускане на политическа партия, която не е провеждала предвидените в устава заседания на върховния и орган повече от два последователни пъти, но не по-малко от веднъж на 5 години.

"С грубото си и системно погазване на Устава на ДСБ Атанасов е воденичен камък не само за ДСБ, не само за коалицията "Демократична България". Той е воденичен камък за претенциите на цялата демократична общност да бъде водач на усилията на страната към благоденствие чрез съдебна реформа и правов ред", пишат те в писмото си. Още: Тъмносини бележки под линия

Според тях Атанасов няма желание да спазва устава на собствената си партия и не би трябвало да заема и поста зам.-председател на парламента, защото не може да "олицетворява върховенството на закона в парламентарната република". В писмото посочват, че по време на свое участие в "Панорама" по БНТ Атанасов е казал, че ДБ "се кани да иска третия мандат и да търси подкрепата на ГЕРБ за демонтиране на корумпираната Борисова държава". 

Петимата членове настояват представителите на коалицията "Демократична България", от която е част ДСБ, да отговорят дали корупционният модел в държавата може да бъде преборен през корупция на партийно ниво и дали може върховенството на правото в държавата да бъде постигнато без върховенство на правото в собствената партия.

"Тук не говорим за вътрешен за ДСБ проблем. Атанасов е съпредседател на коалицията", пишат Владимир Великов, Петър Маринов, Стойчо Проданов, Калоян Луканов и Теодор Георгиев. 

Те са категорични, че ако жалбата им до Национален вътрешнопартиен арбитраж им не бъде разгледана в най-кратък срок, членовете на ДСБ ще я отнесът към Софийски градски съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

След политическа намеса: ДСБ дава шефа на "Военно разузнаване" на прокуратурата заради злоупотреба с власт

"Превратаджиите" решиха: Корнелия Нинова повече не може да бъде лидер на БСП, Иван Таков се завръща

Василев: ДПС реално са първа политическа сила, ние легитимирахме Пеевски през промените в Конституцията

"Новото начало за ДПС е факт - който не го разбира, остава в миналото": Пеевски за рокадите и оставките

ДПС постепенно става само ДП? Чистката в партията продължава със секретарката на Доган

Йотова: Кабинет на малцинството не е добър терен за политически решения

Тошко Йорданов: Третият мандат е „преговаряне на неутрален терен“

Стоян Михалев: Пеевски ще приключи Борисов

Проф. Михаил Константинов призова ГЕРБ, ДПС и ИТН да направят коалиция

ДПС Пловдив сне доверието си от Рамадан Аталай, искат и оставката му от парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика