Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов спор между партиите: Кой да представлява България на срещата на върха в НАТО? (ВИДЕО)

21 юни 2024, 12:00 часа

Спор се заформи между политическите сили кой трябва да отиде на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Казусът възникна след като вчера служебният премиер Димитър Главчев се допита до депутатите кой да отиде на срещата. 

Реклама

Въпросът е бил обсъждан на председателски съвет, но не е включен в дневния ред на Народното събрание, тъй като повечето политически сили са счели, че това решение е в правомощиятана изпълнителната власт. ОЩЕ: Премиерът Главчев пита парламента кой да отиде на срещата на НАТО

Това обаче не попречи всяка партия да коментира казуса. Някои от партиите обвиняват президента в прокремълска позиция, други пък смятат, че той е избран от народа и изтъкват, че Главчев е служебен премиер. ОЩЕ: По конспект: Румен Радев отново рецитира опорките на Путин за Украйна

Пеевски и ПП-ДБ на едно мнение

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски настоява България трябва да бъде представена на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон от министър-председателя Димитър Главчев, съобщиха от пресцентъра на партията. 

Според него не трябва да се допуска още веднъж Радев да използва този най-висок форум на НАТО за разпространение на руска пропаганда и всяване на страхове в българското общество, на каквито скандални случаи бяхме свидетели, напомни Пеевски.

Междувременно председателят на групата на ПП-ДБ в парламента акад. Николай Денков смята, че изказванията на президента, свързани с Русия и Украйна съвпадат с позицията на Кремъл. Той дори обърна внимание, че при парламентарната асамблеия на Алианса в България, президентът е отсъствал.

Според него президентът заема неправилна позиция, която не съответства на българските интереси. "Българският интерес е войната да бъде, колкото може по-далеч от границите на България", добави той. 

Борисов не е доволен, че не е готова позицията на МВнР

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира темата сутринта, като каза, че не твърди, че президентът трябва да отиде. "Според мен ние трябваше да имаме вече позицията на България, на външно министерство, която който отиде, да я отстоява", каза по-рано Борисов. 

1

Кой иска президентът да отиде?

БСП вече изразиха мнение, че президентът е този, който трябва да ни представлява на срещата в НАТО.

"Президентът е главнокомандващият, той е избран пряко от целия народ с огромна легитимация. Освен това сегашното правителство е служебно с изтичащ мандат", смята Борислав Гуцанов. ОЩЕ: БСП: Президентът трябва да представлява България в НАТО (ВИДЕО)

Позиция на Министерски съвет: и двамата отиват

От правителствената пресслужба обявиха по-късно, че и Главчев, и Радев ще са в САЩ за срещата на върха на Алианса.

"Министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в предстоящата Среща на върха на НАТО, която ще се проведе в периода от 09.07.2024 до 11.07.2024 г. във Вашингтон. В срещата ще участва също президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев", гласи съобщението.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес