Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Няма да участваме в управлението на всяка цена": ГЕРБ готови на компромиси и крачка назад

19 юни 2024, 09:24 часа •
Реклама

"Резултатите определиха ГЕРБ-СДС като първа политическа сила. Това е огромна отговорност - приемаме първото място не като успех, а като сложна задача, която избирателите поставиха не само пред нас, но и пред всички политически субекти".

Това заяви в откриващата си реч депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков по време на първото заседание на 50-ото Народно събрание. Той подчерта, че резултатите показвали ясно как след четири години на конфронтация гражданите изобщо не гласуваха. "Резултатите показаха, че конфронтацията не носи политически дивиденти на никого", подчерта Биков.

"Още днес заявяваме готовността си да водим смислен диалог с всички парламентарни групи пред очите на цялото общество. Възможностите пред настоящия парламент не са много", каза депутатът от ГЕРБ-СДС.

Още: Радев: Депутатите да отстояват българските интереси, а не чуждите и партийните (ВИДЕО)

Той припомни формулата на ГЕРБ за създаване на правителство на споделената отговорност, но и изрази готовност за компромиси.

"Готови сме за крачка назад, но няма да позволим опитът за съставяне на правителство да бъде превърнат в инструмент за осъществяване на задкулисни договорки и разрешаване на вътрешнопартийни проблеми. Няма да допуснем доверието на нашите избиратели да бъде подменяно. Декларираме, че няма да участваме в управлението на всяка цена", обясни още той. Ако бъде отхвърлена формулата им на властта, те са готови да пратят страната на нови избори.

"Готови сме да поемем този риск, вместо риска да сформираме политически безотговорно правителство", каза Биков.

Припомняме, че днес е тържественото откриване на новия парламент. Очаква се по-късно днес депутатите да изберат и председател на парламента, а за поста най-голямата политическа сила предложи депутатът Рая Назарян.

Още: Наталия Киселова: Безсмислено е да се дава първият мандат на ГЕРБ, ако нямат формула за кабинет

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес