Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нинова тупа топката: Спор в БСП кога да е Пленумът, който да й вземе главата

13 юни 2024, 12:30 часа
Реклама

Разгорещен спор се води в БСП кога да е Пленумът на партията, който да "вземе главата" на Корнелия Нинова, научи Actualno.com от свои източници в партията. 

Припомняме, че Нинова подаде оставка във вторник, поемайки отговорност за катастрофалния резултат на БСП. Това е третата оставка на соцлидерката - първият път тя се отказа, при втория конгресът на партията й отхвърли оставката, гласувайки й своеобразен вот на доверие.

Спорът за датата

Спорът на "Позитано" започнал още във вторник след като Нинова обяви оттеглянето си, както и че свиква Национален съвет. По устав именно Пленумът на БСП е органът, който трябва да избере временен председател след акта на оставката.

До членовете на Националния съвет било изпратено съобщение, че Пленумът е насрочен за 15 юни, а около 40 минути по-късно, социалистите получили нов sms, че заседанието се пренасочва за 23 юни.

Източниците на Actualno.com твърдят обаче, че решението на Изпълнителното бюро е за Пленум на 15 юни, а не за 23-ти. ОЩЕ: Христо Проданов: Предстоят кардинални промени в БСП

Социалисти искат заседание, Нинова не дава

Междувременно достатъчен брой членове на съвета (една трета) са събрали подписи за свикване на извънредно заседание на 15 юни, с което са спазили устава и което задължава ръководството на Столетницата да свика такова заседание.

Нинова обаче им изпратила писмо, че това не може да се случи. Официалната й версия била, че не са готови с политическия анализ на резултатите за вота и че възможното провеждане на червения пленум е чак за 23 юни.

Според запознати обаче отлагането на Пленума е свързано с желанието на Нинова все още да е лидер при полагането на клетва на 50-ото Народно събрание, за да може да стане депутат. Нещо, което би било в противоречие на устава, ако мандатът й бъде прекратен.

Причината е изключението за председателя на партията, което би й позволило да е народен представител, макар и надвишила 12-те години като такъв. Ограничение, което самата тя наложи в устава на партията преди години, за да няма "вечни депутати". ОЩЕ: Нинова остава депутат, не каза ще се кандидатира ли пак за лидер на БСП

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес