Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нинова остава депутат, не каза ще се кандидатира ли пак за лидер на БСП

11 юни 2024, 14:29 часа
Реклама

Корнелия Нинова подава оставка като лидер на БСП, обяви официално самата тя на пресконференция на "Позитано" 20. Причината са катастрофалните резултати на партията. 

Припомняме, че това не е първият път, в който Нинова подава своята оставка. Това се е случвало два пъти - веднъж през 2019 г., а втори път през 2021 г., но и двата пъти тя остана председател. 

Какво следва?

"Свиквам Националният съвет, той трябва да избере един от заместник-председателите, който да довърши мандата, да организира пълен цикъл, отчети и избори в цялата партия. Това означава нови общински председатели, областни председатели, структури на женското, младежкото и на ветераните движение, пряк избор през септември на председател и конгрес през октомври. Това е процесът, който трябва да извърви партията и мерките, които трябва да вземе за промяна", каза Нинова. От думите й стана ясно, че временен председател може да бъде един от заместниците й, сред които са Владимир Москов, Ирена Анастасова, Атанас Зафиров и Кристиан Вигенин. ОЩЕ: Корнелия Нинова подаде оставка като лидер на БСП

Ще се кандидатира ли отново?

Нинова обаче не отговори конкретно дали ще се кандидатира за председател на партията отново. "Какво ще стане на есен, също смятам, че бързате", каза тя.

На въпрос дали ще остане депутат, Нинова каза, че няма да се отказва от мястото си в парламента, защото е избрана от народа. 

Грешки в политиките не било имало

По думите й по-сериозен анализ за конкретните грешки и какво се е случило през годините, ще бъде направен на Националния съвет.

"Днес, това, което си говорихме по време на Изпълнителното бюро, че по отношение на политиките нямаме грешки. По темите, които вълнуват обществото - войната и мира - сме на страната на мнозинството, което иска мир. Социална политика - темата, която вълнува хората, доказано направихме много за това. Морал в политиката -  само ние не влязохме в сглобки и договорки. По съществените неща за една политика не сме сгрешили спря. Разбира се, сигурно имаме и други грешки. 

Изборите и бъдещето управление

"Няма победител на тези избори, защото всички без ДПС и ИТН губим гласове. Разбира се, най-много ПП-ДБ, на второ място ГЕРБ, ние, "Възраждане" и т.н", каза Нинова. 

Тя нарече пълен провал поведението на българската социология, тъй като никой не е уловил дори най-малкото движение на новата партия "Величие". 

Нинова смята, че отговорността за правителство е на ГЕРБ."Ние си оставяме на нашата позиция - партийни сглобки не правим, правителство на ГЕРБ не подкрепяме", добави още лидерът на БСП. ОЩЕ: Бели знамена и призиви за промяна: Младежите от БСП искат незабно оставката на Нинова (ВИДЕО)

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес