Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Николай Нанков: "Промяната" са погазили всички правила за санирането по ПВУ

16 октомври 2024, 12:15 часа • 555 прочитания

Бившият регионален министър Николай Нанков и кандидат за депутат от ГЕРБ отправи сериозни критики към действията на "Продължаваме Промяната" (ПП) във връзка с проекта за саниране на жилищни сгради по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Според него, процедурата по първия етап на т.нар. "безплатно саниране" е силно забавена, което създава сериозни рискове за десетки хиляди български семейства. 

Нанков изтъкна, че въпреки 4-годишното забавяне, няма нито една санирана сграда, а критиките му се основават на официален одитен доклад на служебния регионален министър инж. Виолета Кориторава. Още: Николай Нанков: Най-големият ни опонент днес е апатията и ние ще се борим с нея

"Под тяхно ръководството и по-специално на техния регионален министър са били грубо погазени всички правила. То са нарушени срокове, неравно третиране на проектните предложения, неправомерно забавяне на класирането, разглеждане на възражения, внесени извън установения срок, ненужно изпращане до АУЕР на обследванията за енергийна ефективност, неотстранени забележки в оценителните листове и като за капак - неосигурен административен капацитет", написа той.

"Оплели са се като патета в кълчища", категоричен е Нанков. 

Той предупреди, че бъдещият министър на регионалното развитие ще трябва да се справя с "цъкаща бомба", тъй като няма възможност процедурата да се рестартира без сериозни последствия. Нанков изрази опасения, че ако санирането се провали, отговорността ще падне върху новия екип, а не върху тези, които са допуснали грешките. Още: Николай Нанков: Хората от почти една трета от общините страдат заради безводие

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес