Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НФСБ предлага разрешаване на строителството по морето до 15-ти юни

01 май 2020, 19:43 часа • 2628 прочитания

Предлагаме разрешаване на строителството по морето до 15-ти юни. Досега текстовете предвиждаха това да става до 15-ти май. Удължаваме срока чрез промяна в Закона за мерките и действията при извънредно положение. И без друго сега туризъм няма – предлагаме работни места до откриването на сезона“. Това заяви народният представител и заместник-председател на НФСБ Борис Ячев в предаването „Плюс минус“ по НОВА ТВ днес.

НФСБ се обяви "против" да се работи между 14:00 ч. и 16:00 ч., в нарушение на Закона за шума. „В ситуацията на карантина и социална изолация прагът на търпимост пада. На второ място –такова разрешение ще доведе до огромна доза напрежение у хората, затворени от месеци вкъщи, и до битови конфликти“, посочи Борис Ячев. Държавата разполага със сериозен публичен финансов ресурс между 5 и 7 млрд. лева, който може да бъде насочен към отварянето на пазари и разкриване на нови работни места.

Борис Ячев подчерта, че предложенията на НФСБ за инвестиции в мащабното строителство са били разгледани и голяма част от тях са били приети на срещата между министър-председателя Бойко Борисов и Строителната камара. Едно от тях е възобновяване на санирането, където има предвидени около 1.1 млрд. лева. "Това осигурява работа на между 70 000 и 90 000 души, говорим не само за строителство, но и за съпътстващи дейности", коментира Ячев. И допълни, че "става въпрос и за изграждането на близо 100 километра магистрали и високоскоростни пътища, за които са предвидени 2.5 млрд. лева, до края на тази година, за 300 000 000 лева за второстепенни и третостепенни пътища, за 1.8 млрд. лева за ВиК сектора".

НФСБ предлага и пакет от мерки за спасяване на туризма, стана ясно още от разговора. "Една от тях е директна държавна субсидия за запазване до 30% от персонала - това са основните хора във фирмите, заети в сектора (мярка 60:0) срещу ангажимента на работодателя да ги запази на работа до 1 година", посочи още заместник-председателят на НФСБ.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес