Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неофициално: Служебният премиер се готви да освободи всички зам.-министри

05 август 2014, 17:12 часа • 28668 прочитания

Първата работа на служебното правителство на Георги Близнашки е да освободи всички заместник-министри. Това се очаква да стане факт утре, когато служебният кабинет официално встъпи в длъжност, сочи неофициална информация.

В момента вече се изготвят заповедите за масовата чистка, пише БГНЕС. По време на предишния служебен кабинет на премиера Марин Райков всички заместник-министри, които бяха в правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ, не бяха уволнени.

През последната една година централната администрация е намаляла с 5% или 6186 щатни бройки, а обявените конкурси на държавната администрация са били 1811, стана ясно от публикувания днес отчет за направеното за намаляването на административната тежест и подобряването на бизнес средата в периода август 2013 - юли 2014 година.

При оповестяването на състава на служебното правителство по-рано днес, президентът Росен Плевнелиев съобщи и трите му основни приоритета. Те са подписване на споразумението с Европейската комисия за следващия програмен период - 2014-2020 година, стартиране на процедурата за влизане на България в Единния надзорен банков механизъм на ЕС, както и програмата "България в НАТО 20-20". Президентът се закани, че служебният кабинет ще изкара наяве цялата картина в държавата и всички важни цифри, както и че ще подготви ревизия на държавния бюджет за тази година, която ще се използва от следващия парламент като основа за актуализация.

Междувременно в агенция ПИК излезе интервю с политолога Антон Тодоров, който припомни, че проф. Георги Близнашки е бил съветник на Тодор Живков. Самият професор призна пред Bulgaria on Air, че е давал в една-две ситуации юридически съвети на Живков

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес